Week van het zorgeloze kind

16 september 2019

Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 oktober vindt in Parkstad voor de tweede keer de Week van het Zorgeloze Kind plaats. Dé week waarin jeugd(hulp)organisaties, onderwijs, welzijn en kinderopvang bij elkaar in de keuken kijken en persoonlijk kennis maken met elkaar. Met als doel om van elkaar te leren en specifieke vakkennis te delen. Dit levert meer resultaat op in ons werk en dus ook meer voldoening. Informeren, verbinden en delen. Dit alles met als doel om kinderen en jongeren in Parkstad zo zorgeloos mogelijk op te laten opgroeien. 

Wat is er te doen? 

Op alle vijf de dagen vinden er interessante workshops plaats. Op de website www.weekvanhetzorgelozekind.nl vind je het programma. Je kunt je via deze site ook inschrijven voor een workshop. LET OP: meestal geldt vol = vol, dus schrijf je snel in! 
Radar verzorgt, samen met collega-organisaties, ook twee workshops. Dat zijn: 

- Woensdag: 'Onderwijs mogelijk maken; hoe doen we dat samen?' Je krijgt hier een inkijkje in hoe Radar, XONAR en Movare momenteel startklassen vormgeven in Parkstad.
- Donderdag: 'Hechting: ik hou van jou en wil graag voor je zorgen'. Je volgt hier een praktijkvoorbeeld van een licht verstandelijk beperkte moeder met haar baby, en het opbouwen van een goede (hechtings)band tussen moeder en kind.


Een zorgeloos kind

Een zorgeloos kind is een kind dat een zo normaal mogelijk bestaan heeft in een veilige, liefdevolle leefomgeving. Een zorgeloos kind kan meedoen met leeftijdgenoten in de eigen omgeving en kan in alle rust spelen en leren. Wij als professionals hebben als doel kinderen en jongeren en hun leefomgeving te versterken. Het is hierin van groot belang dat we een brede blik behouden en continu blijven leren van elkaar.


Voor wie is de Week van het Zorgeloze Kind interessant?

Enerzijds richten we ons op professionals die kinderen, jongeren en gezinnen ondersteunen bij leren, opgroeien en opvoeden. Denk hierbij aan leerkrachten in het onderwijs en medewerkers binnen het jeugd- en jongerenwerk, jeugd- en opvoedhulp en specialistische jeugd GGZ. Maar ook op medewerkers van gemeenten die betrokken zijn bij jeugdigen en gezinnen vanuit hun rol in toegangsteams, wijkteams en beleid. Voor medewerkers binnen deze organisaties is het enorm belangrijk om elkaar te kennen, verbindingen te leggen en te leren van elkaar.

Anderzijds richten we ons op ouders, onmiskenbaar belangrijk in de opvoeding van hun kind(eren). We willen met de Week van het Zorgeloze Kind ouderparticipatie stimuleren en ouders versterken in de opvoeding van hun kinderen.

De Week van het Zorgeloze Kind wordt georganiseerd door Meander, Mondriaan, MOVARE, Radar en XONAR in samenwerking met diverse andere partners uit jeugdzorg, onderwijs, welzijn en kinderopvang. Dit initiatief wordt ondersteund door de Gemeente Heerlen.

Reacties (0)

Reactie toevoegen +