Vrijwilligers in de schoolbanken

27 september 2021

Martine Wehner werkt als receptioniste bij de Lückerheidekliniek en als welzijnsbegeleider bij Zorggroep Triade. Sinds 2014 is ze vrijwilliger bij Radar. Samen met andere vrijwilligers verzorgt ze eens per drie weken een kienavond bij woonvorm Willem II. Martine: “Tijdens corona mocht dat een hele tijd niet, maar we hebben het nu weer opgestart. Ik denk dat het net zo leuk wordt als vóór die tijd. De bewoners kijken er erg naar uit. Wij als vrijwilligers trouwens ook. We maken er altijd een gezellige avond van, met een prijsje voor iedereen.” 

Interessant en relevant 

Ook vrijwilligers krijgen bij Radar de gelegenheid om aan hun professionele deskundigheid te werken. Zij spelen immers vaak een belangrijke rol. Martine: “ik heb al een aantal cursussen gevolgd. Onder andere over niet-sturende communicatie en non-verbale communicatie. Dat is bij Willem II best belangrijk, want er wonen oudere mensen die niet altijd meer goed kunnen praten. Dan moet ik aan hun gedrag kunnen zien wat ze bedoelen.” Ook deed Martine mee aan workshops over diverse ziektebeelden en de vrijwilligerstraining over palliatieve zorg. “In de meeste scholing zit een stuk theorie, maar ook bijvoorbeeld rollenspellen”, zegt Martine. “Daar heb ik echt wel wat aan gehad. De palliatieve training vond ik wat pittiger, wel heel interessant. En relevant, vooral op Willem II. Ik zou het vrijwilligers echt aanbevelen om gebruik te maken van de scholing die Radar aanbiedt. Want ook voor ons is die waardevol en bruikbaar.” 
 

Vanuit mijn hart 

Voor Martine is haar vrijwilligerswerk bij Radar een waardevolle bezigheid, naast haar toch al drukke baan en andere activiteiten. Martine: “Ik denk en hoop dat wij de bewoners een hele fijne avond geven, maar wij krijgen ook veel van hen terug. Je bouwt een band op, het zijn zulke lieve mensen. Zo blij met iets kleins. Ik kan daar echt met bewondering naar kijken en ervan leren. Begrijpelijk maar jammer dat we in de coronatijd weinig contact mochten hebben. Gelukkig hebben we hen ook toen zo af en toe kunnen verrassen met onder meer voeldekens en adventskalenders. Dat is voor mij de kern van vrijwilligerswerk, dat je het vanuit je hart doet. ” 
 

Reacties (1)

Ik heb een aantal keren een cursus en training mogen verzorgen voor de .vrijwilligers van Radar. Wat me telkens verraste was de motivatie en ontvankelijkheid bij de vrijwilligers. Het waren voor mijzelf ook mooie dagen waar ik met plezier aan terugdenk
Ries van den Nieuwenhuizen @ 21 oktober 2021

Reactie toevoegen +