Saamhorigheid basis van Equipe RaveL

20 april 2018

"De collegialiteit onder elkaar is geweldig, ook op de zondagen dat we met zijn allen samen fietsen. Of de cliënten en de buddy’s die deelnemen nu uit Kerkrade of uit Maastricht komen, iedereen helpt elkaar onderweg en dat is toch erg belangrijk. Dan ben je zelf ook gemotiveerd om te gaan. Saamhorigheid is echt de sterkte kant van Equipe RaveL.” Aan het woord is Harry Quadvlieg, vrijwilliger en buddy bij Equipe RaveL. Hij begeleidt samen met drie andere buddy’s de deelnemers uit Brunssum.

Fietsen doet iedereen goed

Harry is voor het 3de opeenvolgende jaar buddy bij Equipe RaveL (voorheen Equipe Radar) en heeft er nog geen moment spijt van gehad. Zelf begon hij ongeveer 20 jaar geleden met fietsen toen hij stopte met het beheren van de voetbalkantine van voetbalclub SV. Egge. Behoorlijk wat kilo’s te zwaar pakte hij de versleten fiets van zijn schoonvader en begon het wielrenvirus hem te pakken te krijgen. De kilo’s vlogen eraf en hij begon zich steeds beter te voelen. De eerste jaren was het vooral snel, sneller, het snelst, maar dat hoeft nu niet meer. Fietsen is voor Harry vooral een middel om actief te blijven. “Fietsen doet mij goed en datzelfde geldt ook voor de deelnemers aan Equipe RaveL. Het is goed voor hun zelfbeeld, zelfvertrouwen en voor hun conditie. Ik vind het geweldig om nét die deelnemers die nog een zetje nodig hebben te helpen. Daar wil ik graag mijn energie in steken. Dat geeft mij voldoening.”

Veel trainen en deelnemers serieus nemen

“Op zondagmiddag zit mijn vrouw ondertussen niet meer op mij te wachten. Ze is eraan gewend geraakt dat ik pas laat in de middag thuis ben van de training. Dat compenseer ik met haar op de zaterdagen. Trainen met Equipe RaveL betekent dat je heel veel vrije tijd kwijt bent. Wekelijks train ik op woensdag, donderdag en zondag met de groep uit Brunssum. Dat zijn zeker 8 tot 10 uur per week.” Het eerste jaar kwam Harry wel eens om 5 uur thuis, nadat hij vroeg in de morgen was vertrokken. Daar heeft hij wel leergeld uit betaald.

Onderweg is veiligheid, discipline en je houden aan de verkeersregels belangrijk. Als dat moeilijk is voor een deelnemer kan dat inhouden dat hij niet meer mee mag doen. “We stimuleren deelnemers, we trainen veel, we zijn geduldig, eerlijk, horen wat ze te vertellen hebben en nemen hen serieus. Mensen die in eerste instantie niet mee kunnen, daar werken we extra hard aan, maar als je als deelnemer de dienst wilt uitmaken, je niet aan afspraken houdt en je eigen zin doet, dan is het einde oefening. Dat hebben we toch al een paar keer meegemaakt.”

Afdelingschef WOZL

In het dagelijks leven is Harry afdelingschef op een beschutte werkplek van WOZL in Heerlen. Vorig jaar november is hij begonnen met het opzetten van afdeling waar hij nu afdelingschef van is. Mensen met diverse beperkingen werken op zijn afdeling, zowel verstandelijk als lichamelijk. Zij houden zich voornamelijk bezig met het inpakken van snoep. Harry is nu tevreden over hoe zijn afdeling loopt. “De juiste mensen werken nu samen aan de verschillende tafels. Je moet altijd rekening houden met de prikkels die mensen wel of niet aankunnen. Doe je dat niet dan heb je voortdurend met spanningen te maken op de afdeling.” Harry zou een aantal van zijn medewerkers ook graag aan het sporten zien. ”Sporten is voor iedereen goed. Als je dat niet doet roest je vast. Ik zou graag wat van deze mensen bij Equipe RaveL zien fietsen. Vroeger maakte sporten deel uit van het programma op de beschutte werkplek maar dat is door bezuinigingen weggevallen.”

Fiets als middel om mensen te verbinden

De fiets is voor Harry een middel om zijn hoofd na een dag hard werken leeg te maken, maar ook een middel om mensen te verbinden. Onderweg met Equipe RaveL praten de deelnemers over hun dagelijkse dingetjes, hun grote zorgen, de leuke dingen die ze meemaken maar ook vervelende zaken. Harry is het luisterend oor en als er echt grote problemen zijn, dan geeft Harry dit door aan Els Postuma, begeleidster en ook buddy bij Equipe RaveL. “Zoals ik al zei, saamhorigheid en elkaar aanvullen waar nodig, is de sterke kant van Equipe RaveL en ik ben dankbaar dat ik erbij mag zijn. Ik voel me gewaardeerd en daarom zet ik mij 100% in.”

Reacties (0)

Reactie toevoegen +