"Ik haal er voldoening en lol uit"

25 juni 2018

Binnen de grote groep vrijwilligers die actief is bij Radar, is ook een aantal medewerkers die zich in hun vrije tijd inzetten voor onze cliënten. Ellen Merckelbagh, HRM servicedesk medewerkster bij Radar, is een van hen. Het was een collega van haar, ook actief als vrijwilligster, die haar overhaalde zich aan te melden bij de afdeling Radar Vrije Tijd voor vrijwilligerswerk. Daarnaast hebben de ontmoetingen die ze dagelijks heeft met de cliënten die werkzaam zijn in het bedrijfsrestaurant AC Maasdomein, haar keuze om vrijwilliger te worden een stuk makkelijker gemaakt. “Als het druk is in mijn hoofd, dan loop ik even naar het restaurant. Daar krijg ik altijd een vriendelijk woord en word ik door Mark op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. Ik vind het contact met onze doelgroep ontspannend en leuk.”

Wel 5 keer hetzelfde verhaal

Ellen haar eerste ervaringen als vrijwilligster waren tijdens de jaarlijkse Sinterklaasactiviteit en de Kerstboottocht, daarna volgde er al snel deelname aan de dagtochten. Pretparken, dierentuinen of uit eten. “Het leuke daaraan is dat je nooit weet met welke cliënten je die dag op stap gaat. Die diversiteit trekt mij aan, de aandacht en het luisterend oor dat ik kan geven aan hen. Ik krijg soms wel 5 keer hetzelfde verhaal van een deelnemer te horen. Begeleiders hebben vaak veel aan hun hoofd, ik kan me daarentegen helemaal concentreren op de deelnemer. Dat is toch mooi. Ik haal er lol en voldoening uit.”

Vriendenkring Heuvelland

De dagtochten zijn echter vaak lange dagen en erg vermoeiend, ondervindt Ellen. Op de helft van de dag is ze vaak helemaal “KO”, zoals ze zelf zegt. Sinds vorig jaar is ze daarom, in overleg met de coördinator Vrije Tijd Monique Hollanders, begonnen als vrijwilligster bij de Vriendenkring Heuvelland. Maandelijks is er op zondag een activiteit voor deze groep en dan gaat het meestal om een dagdeel. ”Dan ben ik helemaal fris en heb ik een en al aandacht voor de groep die voornamelijk uit ouderen bestaat. We gaan naar de film, bowlen, kienen en binnenkort gaan we met de huifkar en sluiten af met pizza bakken.” De vriendenkring wordt begeleid door acht vrijwilligers en samen hebben ze verantwoordelijkheid voor de planning van de activiteiten

Met kop en schouder

Radar steekt er volgens Ellen echt met kop en schouder boven uit wat vrijwilligerswerk betreft. “Wat er niet allemaal gebeurt voor vrijwilligers”, spreekt ze uit. “Ik bezoek regelmatig cursussen die georganiseerd worden door het Radar vrijwilligersloket of door de Academie Informele Zorg. Ik vind dat waardevol. Hoe communiceer je met de deelnemers? Dat wil je dan graag weten. Laatst ben ik nog naar een theateravond geweest met als onderwerp angst en paniekstoornissen. Dat had niet meteen iets te doen met mensen met een beperking, maar dat interesseert me. En dan zijn er nog de jaarlijkse bijeenkomsten met een barbecue voor vrijwilligers van Radar Vrije Tijd en de bijeenkomst in december voor alle vrijwilligers. We kunnen het slechter treffen!”

Reacties (0)

Reactie toevoegen +