Positieve ervaringen met robothond en -kat

10 september 2019

Robotica heeft ook binnen Radar z’n intrede gedaan. De afdeling ICT heeft onlangs een heuse robothond en robotkat aangeschaft om te onderzoeken hoe robotica kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van onze cliënten. “Ook onze cliënten ervaren dat digitale ontwikkelingen hen meer eigen regie bezorgen. Ze maken of onderhouden zelf contacten, ze regelen zaken zelf online en ga zo maar door. Het bevordert de autonomie van de cliënt”, aldus Richard Overdijk. Hij werkt bij de afdeling ICT en heeft als aandachtsgebied domotica en robotica. “Straks komen we op een punt aan dat de zorg echt niet meer zonder deze technologieën kan.”

Angelique, Ellen en Richard met de robothond en -kat

Ellen Gelissen, post master gedragsdeskundige en specialist van het aandachtsgebied gedragsproblematiek, juicht het initiatief vanuit ICT toe. “Het contact van mens tot mens blijft natuurlijk het belangrijkste. Maar als je het hebt over innovatie en doorontwikkeling van de zorg aan onze cliënten, is het mooi om te onderzoeken hoe we kwaliteit van bestaan van onze cliënten kunnen bevorderen middels gebruikmaking van diverse technologieën. Het zoeken van verbindingen met andere afdelingen, ieder met hun eigen expertise zorgt ervoor dat je niet steeds uit dezelfde vijver blijft vissen en dan zie je wat er nog meer mogelijk is.”

En dat beaamt Angelique Aarts, gedragskundige op woonvorm Willem II. De robothond heeft al van heel wat harten van bewoners veroverd. “Zijn lieve uiterlijk nodigt uit om te aaien, te strelen maar vooral ook om tegen te praten”, merkt ze op. “Cliënten die teruggetrokken in zichzelf en nauwelijks contact met andere maken, vertellen hele verhalen aan de hond maar ook opeens aan de begeleiders. Verhalen over hoe ze vroeger hebben geleefd. Het is een mooi middel om de interactie te bevorderen.”

Hoog knuffelgehalte

Het knuffelgehalte is zowel bij de robothond als de -kat hoog. De haren zijn heerlijk zacht en als je de kat aait gaat zij spinnen, beweegt ze met haar lichaam en draait zij zich op haar rug. De hond blaft, volgt je met het hoofd en kwispelt er op los. Voor de kinderen van Ontwikkelgroep Alles Ki(d)ts is het een mooie manier om nieuwe ervaringen op te doen. Ze ervaren dat de hond/kat reageert op hun handelen, dat ze middels zachte aanrakingen zijn reactie kunnen beïnvloeden en dat ze rekening met elkaar dienen te houden. Ze kunnen niet allemaal tegelijk de kat aaien en moeten dus op hun beurt wachten en daardoor ontstaat er weer interactie tussen de kinderen. “Het is verwonderlijk om te zien dat het initiatief tot het eerste contact met de hond/kat niet altijd komt vanuit het kindje waar je dit mogelijk van verwacht”, vertelt Ellen. “Inzet van de hond/kat op de groep stimuleert de interactie en het contact tussen de kinderen onderling en werkt bevorderlijk op de stemming van een aantal van hen.”

Binnenkort neemt ze de kat ook mee naar een woonvorm waar cliënten met zeer uiteenlopende leeftijden (23- tot 65 jarigen) wonen en ze weet bijna zeker dat ook zij, de jeugdige cliënten, de kat positief ontvangen. “Al is het ter vervanging van de wens om een huisdier te hebben. Een huisdier houden lukt vaak niet en dit zou een mooi alternatief kunnen zijn.”

Ontdekken mogelijkheden voor cliënt

We staan eigenlijk pas aan het begin van het ontdekken van de mogelijkheden van robotica. De toepassingen nemen, wellicht sneller dan we zelf denken, toe. “Maar we moeten vooral ontdekken welke meerwaarde ze hebben voor onze cliënten”, vertelt Richard. “Wat we nu uit ervaring weten is dat de hond en de kat helpen om de communicatie te bevorderen, de zachte vacht werkt rustgevend, is een regulator voor spanningen, het is heel laagdrempelig om te gebruiken en het is een interactie waarbij de cliënt veel geeft en heel veel voor terugkrijgt. Niet in verbale vorm waardoor de cliënt vaak overvraagd wordt. Neen, de hond blaft en kwispelt, de kat spint en draait op zijn rug.”

Wil je meer informatie over het inzetten van robotica, de robothond of de -kat? Neem contact op met Richard Overdijk, r.overdijk@radar.org of bel 088 350 5621.

Reacties (0)

Reactie toevoegen +