Paarse poezen en roze olifanten.

07 februari 2019

Ze weet het zelf niet meer; hoe lang ben ik nu vrijwilliger bij de Crea-club Scharwyerveld? Zijn het drieënhalf  of… uiteindelijk wordt besloten dat het ergens tussen de vierenhalf en vijf jaar moet liggen.

Rosanne Janssen begon ermee toen ze in haar eerste jaar opleiding maatschappelijke zorg zat en stage liep bij AC Den Hoof in Valkenburg. Cliënten die ze daar begeleidde gingen op woensdagavond naar de Crea-club in Scharwijerveld. Een klasgenote van haar was toen al vrijwilliger op die club en nodigde haar uit om eens te komen kijken. Nieuwsgierig als ze was wilde ze wel eens weten hoe de cliënten, die ze overdag op Den Hoof begeleidde, in de avonduren bezig waren in hun vrije tijd. Sinds die ene keer is haar woensdagavond steevast ingericht als vrijwilliger bij de Crea-club.

“We zijn met zes vrijwilligers op de club", vertelt Rosanne, “en ik ben de jongste van hen. Samen organiseren we de club. De een zorgt voor het materiaal, de ander doet boodschappen en weer een ander zorgt voor het openen en afsluiten. Ikzelf ben door mijn werk bij Envida pas rond de klok van 7 uur aanwezig. We werken prima samen en dat doen we met veel humor. Na afloop van de activiteit, als alle deelnemers naar huis zijn, zitten we nog een kwartier na en overleggen we wat we de volgende keer gaan doen. We proberen wel thema- of seizoensgericht te werken. We hebben nu pas sneeuwpoppen gemaakt en met carnaval gaan we maskers maken.”

Zeuren over de jonge generatie

Overdag werkt Rosanne bij ‘de Appelgaard’ in Margraten van zorgorganisatie Envida. Daar is ze begonnen na haar opleiding Maatschappelijke Zorg. Niet direct haar eerste keuze want wie wil er nu als jongere met die 'lastige' oudjes gaan werken. ”Die altijd zeuren over de jonge generatie en altijd voorkruipen in de winkel ook al hebben ze de hele dag de tijd. Dat was toen in ieder geval mijn idee over ouderen”, vertelt Rosanne. Een nieuwe wereld ging daar echter voor haar open en ze zit er prima op haar plek. “Ik wil in mijn leven graag wat betekenen voor andere mensen. Dat kan ik in de Appelgaard en zeer zeker ook bij de Crea-club. Ik haal er voldoening uit, vind het heerlijk om daar te zijn en zie blije gezichten. Mijn enthousiasme zie ik terug in hun enthousiasme en aangezien ikzelf creatief ben, past die club prima bij mij.”

Paarse poezen en roze olifanten

Ze mist echter af en toe wat achtergrondinformatie over de cliënten. Zo schrokken twee cliënten zich helemaal wild toen een ballonnenactiviteit werd georganiseerd. “Wij wisten niet dat ze daar panisch voor waren.” Of die ene keer dat ze bingo speelden en er pas laat achter kwamen dat enkele van de deelnemers het niet konden volgen doordat ze de cijfers niet kenden. De vrijwilligers hadden daar echter een creatieve oplossing voor. Voortaan werd bingo gespeeld met paarse poezen en roze olifanten.

Warm maken voor vrijwilligerswerk

Rosanne is met haar 22 jaar een van de weinige jonge vrijwilligers die bij Radar rondlopen. Dat viel haar ook wel op tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag die ze bezocht. “Ik vond het vooral leuk om anderen te horen praten over hun vrijwilligerswerk en wat me opviel was dat de meesten jong van geest zijn.” Maar ze heeft wel wat tips om ervoor te zorgen dat jongeren warm gemaakt worden voor vrijwilligerswerk. “Zoek ze op, ga naar de scholen toe. Stuur geen folders maar ga daar, ter plekke, je verhaal vertellen. Dan laat je ook je eigen passie zien die er is voor de doelgroep. Nodig ze uit om een avond op een club mee te draaien en laat ze ervaren wat het is. Misschien dat er dan een paar, net zoals ik, hier een plek vinden.”

Reacties (3)

Mooi herkenbaar verhaal van Rosanne! Leuk om terug te lezen.
Monique Hollanders @ 11 februari 2019
Wat leuk om te lezen ben zelf ook al 2 jaar vrijwilliger van radar ! En ben maar 21 jaar jong!! :)
Debbie @ 15 februari 2019
Wat geweldig dat je zo al jaren bijdraagt! Fijn om zo een collega te hebben.
Diana Huijten @ 04 maart 2019

Reactie toevoegen +