Mijn Werkplek - begeleidster ACT theater Mandy Bosch

14 september 2018

Mijn naam is Mandy Bosch en ik werk eigenlijk nog niet zo heel lang binnen Radar. Sinds een jaar werk ik met heel veel plezier binnen ACT theater in de functie van Begeleider B. ACT theater is een werkplek waar dagbesteding wordt aangeboden aan cliënten die affiniteit hebben met theater maken en graag in de spotlight staan.

Wat doen we eigenlijk bij ACT theater?

Bij ACT theater werken we met een groep van (momenteel) 13 cliënten aan theatervoorstellingen en opdrachten voor korte toneelstukken. ACT theater is een werkplek, anders dan andere. Geen dag is hetzelfde al hebben we wel een vaste dagindeling. Die ziet er als volgt uit: de cliënten arriveren in de ochtend, even wakker worden en acclimatiseren, waarna we aan het werk gaan. We beginnen met een rondje hoe het met iedereen is. Daarna hebben we korte pauze, waarbij we lekker koffie drinken. Na de pauze beginnen we met een warming up, het lichaam warm maken om te gaan toneelspelen. Vaak spelen we dan ook al korte scenes. Om 12:00 uur hebben we grote pauze, waar we onze boterhammetjes eten en om 13:00 uur gaan we weer aan de slag. De middag gebruiken we meestal om aan onze voorstelling te werken.

Voorstellingen

Toen ik hier kwam werken, was mijn collega Anneke Sporck begonnen aan een nieuwe voorstelling ‘Ons Café’, een voorstelling waarin veel gezongen werd en de dagelijkse struggles die je in een café tegenkomt, voorbij kwamen. Na twee uitverkochte voorstellingen kijken we hier dan ook met veel voldoening op terug. Inmiddels zijn we alweer bezig met het schrijven en maken van een nieuwe voorstelling.

Ook maken we theatervoorstellingen op maat waarbij voorzieningen van Radar, bedrijven, scholen of wie dan ook ons kan inhuren om voorstellingen te maken. Denk bijvoorbeeld aan: Straattheater, clownerie, kindervoorstellingen, locatietheater, komedie of circustheater. In de toekomst gaan we werken we aan integratieprojecten met basisscholen en aan onze naamsbekendheid buiten Radar.

Cliënten bepalen zoveel mogelijk zelf

Naast ACT theater werk ik ook nog als ambulant begeleider B. De combinatie tussen ACT theater en ambulant begeleider B is erg prettig omdat het voor afwisseling zorgt. Ik vind ACT theater een ontzettend fijne werkplek. Enerzijds, omdat ik doe wat ik leuk vind, en dat is werken in het en met het theater. Anderzijds omdat ik helemaal achter de visie van Radar sta. We proberen de cliënten zoveel mogelijk zelf te laten bepalen wat voor een voorstelling we spelen en waar deze over gaat. Wanneer we met een nieuwe voorstelling starten, verzamelen we samen met de cliënten nieuwe scenes (die met hulp van ons door hen gemaakt en verzonnen worden) die mogelijk bruikbaar zijn voor onze voorstelling. En wat ik dan het mooiste vind? De staande ovatie die de cliënten krijgen aan het einde van de voorstelling en bovenal de trotse glimlach die dan op hun gezicht verschijnt.

Reacties (4)

Wat een enthousiast verhaal Mandy, zo leuk om te lezen dat je zo veel voldoening uit je werk haalt in de verbinding met en het aanboren van de krachten van onze cliënten! Wanneer is een volgende voorstelling?
Catharina Walma @ 17 september 2018
Toen ik er met een cliënt ben gaan kijken heb ik gezien hoe enthousiast cliënten en begeleiding zijn! Heel leuk! Dit is zeker niet zomaar een werkplek. Nog veel succes en plezier :-)
Monique Ernste @ 17 september 2018
@Catherina Walma,

Dank je wel voor het leuke compliment :)
We plannen voor eind april, midden mei de volgende voorstelling. TZT zal er weer PR gemaakt worden op verschillende manieren. wie weet tot dan!
Mandy Bosch @ 19 september 2018
Ik kan haast niet wachten, jullie voorstelling te zien. Ik ben heel benieuwd. Succes!
Diana Huijten @ 26 september 2018

Reactie toevoegen +