Mijn werkplek; verpleegkundige Joan van Dokkum

07 februari 2019

Ik ben Joan van Dokkum en sinds september verpleegkundige bij Radar. Mijn wortels liggen op de afdeling oncologie en de kinderafdeling van het ziekenhuis in Heerlen.

Op de kinderafdeling kwam ik voor het eerst in aanraking met mensen met een verstandelijke beperking. Deze werden toen, tot hun volwassenheid, op de kinderafdeling opgenomen vanwege de benadering, tijd en de aanwezige faciliteiten. Tijdens mijn stages voor deze opleiding heb ik gewerkt bij Op de Bies en de ZMLK school. Dat waren mijn leukste stages.

Daarna heb ik een verpleegkundig kinderdagverblijf opgezet voor kinderen die verpleegkundige zorg nodig hadden en vaak ook ontwikkelingsproblemen hadden. En ik ben leidinggevende bij de Adelante  Zorgroep geweest op 3 afdelingen: een woonvorm voor kinderen en jongeren met een (meervoudige) beperking, een logeerhuis en bij buitenschoolse begeleiding.

Radar sprak mij aan

De combinatie verpleging en verzorging, begeleiding en de VG sector bij Radar spreken mij heel erg aan. Ik kende Radar al lang vanuit mijn netwerk en privé situatie (ik heb een dochter met een licht verstandelijke beperking). Radar heeft me altijd geïnteresseerd door zijn professionaliteit, expertise, doelgroep en visie. De functie is afwisselend en past goed bij mijn kwaliteiten en interesses. Van de cliënten krijg ik veel terug. Ik word blij van ze en leer veel van hen en hun verwanten. Ook van mijn nieuwe collega’s leer ik elke dag. Ik kom op veel verschillende locaties en werk samen met verschillende begeleiders, therapeuten, artsen, managers, familie en cliënten. Dat maakt het werk uitdagend en afwisselend.

Ik vond het moeilijk om afscheid te nemen van alles wat vertrouwd was (collega’s, cliënten en ouders) nadat ik een aanstelling bij Radar kreeg. Het was echter tijd voor iets nieuws.

Levenslessen

Mijn eerste twee casussen binnen Radar met cliënten die in hun laatste levensfase (palliatieve zorg) zaten hebben veel indruk op mij gemaakt. Tijdens zo een periode werk ik heel veel samen met het team, de cliënt en zijn familie. Ik woon overleggen bij, ben bezig met het zo optimaal bereiken van de wensen van de cliënt en zijn familie, ik werk samen met de huisarts, de thuiszorg en ondersteun begeleiders. Voor sommige van hen is het de eerste keer dat zij zo een gebeurtenis meemaken. Maar er is ook oog voor de medebewoners waarvoor dit vaak een moeilijke situatie is. Tijdens zo’n periode werk ik dan ook heel intensief op zo’n woonvorm. En het is ook even wennen als ik niet meer hoef te gaan omdat de cliënt is overleden. Ik ben geraakt door deze cliënten, ze geven je levenslessen mee. Ik ben ook diep onder de indruk van de betrokkenheid en flexibiliteit van de medewerkers. Ze gaan door het vuur voor de cliënten, ook als ze het heel spannend vinden.

Diensten meedraaien

Verder ben ik bezig om op bepaalde woonvormen de verpleging en verzorging efficiënter en nog beter te laten verlopen. Dit doe ik door diensten mee te draaien en goed te kijken en te luisteren naar de begeleiders en cliënten. Op andere woonvormen kom ik als er een cliënt met palliatieve zorg is, als er behoefte is aan bijscholing, advies of ondersteuning bij de verzorging of verpleging. De locaties waar EMB cliënten zijn bezoek ik regelmatig. Met als doel om, als dat nodig is, de kwaliteit van verpleging, verzorging en het activiteitenaanbod te vernieuwen. Op sommige locaties geef ik BIM (Beleven In Muziek).

Optimale zorg leveren, dat is mijn drijfveer

Ik netwerk veel binnen het palliatief netwerk en het EMB netwerk. Optimale zorg leveren voor cliënten is mijn drijfveer. Samen met mijn collega Monique Hebert werken we aan het behoud en verbeteren van de kwaliteit binnen de teams. We volgen de nieuwste ontwikkelingen, we passen de werkinstructies aan en geven bijeenkomsten en scholing voor het personeel.
Kortom, het bevalt heel erg goed bij Radar en als jullie mij nodig hebben, mail of bel mij. Ik kom graag langs of help jullie verder op weg.

Reacties (2)

Mooi dat je het naar je zin hebt Joan want we kunnen jouw expertise heel goed gebruiken, dat is al gebleken!
Marian Jorna @ 11 februari 2019
Mooi om te lezen Joan!
Dat je een topper bent was mij al duidelijk!
Veel plezier in je werk!
Carmen Gelissen-Derks @ 22 februari 2019

Reactie toevoegen +