Mijn werkplek; Monique van de Brug, begeleider EMB groep

21 november 2019

In 1992 ben ik begonnen met werken bij Radar dat destijds nog Jan Baptist heette. Ik startte als invalster op De Nibart, tegenwoordig bekend als Ut Glaashoes. Daarna was ik invalster op activiteitencentrum Margraten en activiteitencentrum De Schakel’. Een vaste aanstelling kreeg ik uiteindelijk op activiteitencentrum De Kanjel. Ik werk daar nu al 25 jaar en nog altijd met veel plezier.

Er is veel veranderd

In al de jaren dat ik nu op De Kanjel werk is er veel veranderd binnen de organisatie en in de zorg. In de beginjaren werkten we op De Kanjel met vijf leefgroepen. In elke leefgroep zaten ongeveer twaalf cliënten en drie of vier personeelsleden. Wat was dat een luxe tegenover nu. Vanuit zijn of haar leefgroep ging de cliënt naar de activiteiten. We hadden een heel scala aan activiteiten: vorming, papier, tuin, keuken, sport, handwerken en noem maar op. Nu werken we met drie groepen: de EMB-groep (Ernstig Meervoudig Beperkten), de Flexgroep en de Basisgroep.  Zelf ben ik werkzaam in alle drie de groepen. Elke groep heeft zo zijn eigen manier van werken en begeleiden. In de EMB groep ligt de prioriteit op het verzorgen en eten geven van de cliënt. Daarnaast doen we natuurlijk ook activiteiten met de cliënten zoals muziek, snoezelen, knutselen, bakken, voorlezen ect. Het gaat bij de EMB-cliënten vooral om het prikkelen van hun zintuigen: horen, zien, voelen en ruiken.

Hartverwarmend

Als je met regelmaat in de EMB-groep werkt dan kun je aan de mimiek en houding van een cliënt zien hoe hij of zij zich voelt en hoe de cliënt geniet van de dingen die er om hem heen gebeuren. Dat is ook een van de redenen dat EMB-cliënten soms naar een andere groep gaan om daar even mee te kijken en te genieten. Het is hartverwarmend om te zien hoe de cliënten van de Flex- of Basisgroep zich dan ontfermen over deze groep cliënten. Er ontstaan op deze manier dan ook veel leuke interacties.

Genieten

De Flexgroep is een groep cliënten die tussen de EMB-groep en de Basisgroep zitten. Zij hebben veel nabijheid nodig van de begeleiding. Samen met een vrijwilliger zorgen we ervoor dat dit voor de cliënt mogelijk is. De vrijwilliger ondersteunt de begeleiding bij activiteiten en het reilen en zeilen in de groep. Het is mooi om te zien hoe sommige cliënten kleine stapjes vooruit maken; hier kan ik echt van genieten. Daar doe je het toch echt allemaal voor. In de Basisgroep zitten cliënten die net “iets” hoger van niveau zijn en de activiteiten niet in de groep, maar verspreid door het activiteitencentrum doen. De cliënten hebben een vast individueel programma en hun taken binnen de groep. Elke dag wordt het programma opgehangen zodat ze weten naar welke activiteit ze die dag gaan. Ook vandaag de dag hebben we nog een heel scala aan activiteiten.

Geen dag hetzelfde

Er is geen dag hetzelfde op de Kanjel! Elke groep en cliënt heeft zo zijn eigen aanpak en begeleiding nodig. Dat is ook wat ik zo leuk vind aan mijn werk. Soms sta ik na al die jaren ervaring nog versteld wat sommige cliënten doen en kunnen. Het zijn maar kleine stapjes, maar o zo waardevol, die telkens weer voor genietmomenten zorgen.

Naast mijn werk op De Kanjel begeleid ik ook nog drie ambulante cliënten. Dat is heel wat anders, maar net zo leuk om te doen. Dit is voor mij een uitdaging die ik net even nodig heb. Eén van mijn ambulante cliënten is zelfs “vrijwilligster” op De Kanjel. In het begin moest ze niets van het activiteitencentrum weten, maar nu is ze er niet meer weg te slaan. En als ik dan zie hoe ze met de cliënten omgaat, dat ze niet meer alleen thuis zit maar nu een hele mooie daginvulling heeft en met plezier komt werken, dan denk ik bij mij zelf; “Dat hebben we toch maar weer mooi voor elkaar gekregen!”. Dit werk hoop ik nog lang en met veel plezier te kunnen doen.

Reacties (4)

Wat een leuk verhaal Monique!
Marian Jorna @ 25 november 2019
Mooi verhaal Monique. Je enthousiasme komt duidelijk naar voren.
Kanjer van de Kanjel!
Monique Hollanders @ 25 november 2019
Wat ben ik , als moeder van een cliënt, blij en dankbaar dat er zulke kanjers zijn zoals jij, Monique! Mooi geschreven!
Mia Sluijsmans @ 29 november 2019
Je bent een kanjer met het hart op de juiste plaats.
Ria Heidendaal @ 30 november 2019

Reactie toevoegen +