Nico Goessen knoopt met engelengeduld tapijten

03 februari 2020

Waar haal je engelengeduld vandaan? Als je op zoek bent naar het antwoord daarop, kun je het beste eens langsgaan bij de bijna 77 jarige Nico. Het staat buiten kijf dat hij over een grote portie geduld beschikt. Vol bewondering kijk ik naar het vloerkleed dat hij geknoopt heeft. Draad voor draad heeft hij met een speciale haaknaald de wol door een stramien van 2 bij 1 meter gehaald. Een dik jaar lang was hij er mee bezig en nu siert het de vloer van zijn kamer in woonvorm Scharn.

Nico Goessens zittend tussen de door hemzelf geknoopte tapijten

Geleerd van zijn moeder

Het handwerk heeft hij geleerd van zijn moeder. In hun huis in Gronsveld maakte zijn moeder een hoop kleden. Waar die allemaal gebleven zijn weet Nico niet. Twee jaar geleden, toen hij uitgekeken was op haken en punniken op zijn dagbesteding in activiteitencentrum Scharwyerveld,  begon hij weer met het knopen van tapijten van smyrna wol. Begeleidster Philomène die hem al heel wat jaren kent, wist van zijn talent en stimuleerde hem hiertoe. Alleen, deze specifieke soort wol was erg duur. Een zoektocht op Facebook naar smyrna wol had effect. Nico kon zo zijn hobby, die hij van zijn moeder had geleerd, weer oppakken.

Tapijt voor dagbestedingsruimte

Aan de hand van voorbeelden knoopt hij tapijten in alle maten. Nu is hij echter bezig een tapijt te knopen uit vrije hand. Rode, groene en witte draden worden weer geknoopt tot een mooi nieuw wandtapijt dat deze keer komt op te hangen in de dagbestedingsruimte van AC Scharwyerveld. “Als ze de kleuren niet mooi vinden hebben ze pech, ze moeten het er maar mee doen,” vertelt hij met een innemende lach. “En ze moeten geduld hebben, want ik werk eraan als ik zin en tijd heb.”

Reacties (0)

Reactie toevoegen +