Mijn werkplek; Marielle Daamen, persoonlijk begeleider

29 april 2019

Mijn naam is Marielle Daamen, ik ben getrouwd en moeder van een 19-jarige zoon en 16-jarige dochter. In 2001 ben ik begonnen bij wat toen nog Stichting Jan Baptist heette en 13 jaar lang werkzaam geweest bij de afdeling Vrijetijdsbesteding. Daar was ik samen met collega’s en een grote groep vrijwilligers verantwoordelijk voor het organiseren van wekelijkse clubactiviteiten, dagtochten, feesten en begeleide vakanties. Het is een periode waar ik met veel plezier op terugkijk, maar in 2014 was het voor mij tijd voor nieuwe uitdagingen en kansen. Ik ben ruim een jaar werkzaam geweest in het integrale team met Levanto en Meander. Maar door persoonlijke omstandigheden heb ik in overleg met mijn leidinggevende besloten om weer terug te gaan naar de dagbesteding. Daar ben ik als persoonlijk begeleider aan de slag gegaan, en ik voel me daar als een vis in het water. 

Op zoek naar uitdaging

In 2014 ben ik in Kerkrade-West begonnen als ‘buurtwerker-dagbesteding’. Dat was een heel nieuw avontuur. Er was nog niks, alles moest van begin af aan onderzocht, uitgewerkt en georganiseerd worden. Het uitgangspunt voor deze dagbesteding is om cliënten een fijne werkplek te bieden, waarbij ze midden in de samenleving staan en een betekenisvolle rol hebben voor de mensen en verenigingen in Kerkrade West.

We zijn toen de samenwerking met buurthuis De Auw Noeëdkirch aangegaan, en daarmee werd deze plek onze eerste vaste stek. Met een kleine groep cliënten zijn we gestart met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden in en rond dit buurthuis. Van inkopen doen tot het poetsen van de bar, en van het verzorgen van vergaderingen tot het helpen bij de kienclub.

Dromen en ambities waarmaken

De wensen, ambities en mogelijkheden van de individuele cliënt zijn ons belangrijkste uitgangspunt en al gauw werden hun ‘wensen en ambities’ steeds duidelijker en bleken deze soms verder te reiken dan we in het buurthuis konden waarmaken. Daar zijn we actief mee aan de slag gegaan en zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden in Kerkrade West die pasten bij deze wensen. Actief op zoek naar maatwerk. Dat resulteerde in mooie en waardevolle samenwerkingen in de wijk. Niet alleen met andere zorgpartners, maar ook met buurtbewoners, verenigingen en bedrijven. Met ondersteuning van begeleiding en een groep gemotiveerde vrijwilligers worden er tot op de dag van vandaag allerlei klussen in het buurthuis én de wijk gedaan. Cliënten hoeven zeker niet alles te kunnen. We vullen elkaar aan en hier kunnen onze mensen ervaren, leren, en groeien op eigen tempo en naar eigen mogelijkheden. Een aantal mooie voorbeelden van onze werkzaamheden is: horecawerkzaamheden en onderhoud in en rond het buurthuis, het mee schoonhouden van de speeltuin, het wekelijks poetsen van een kapelletje in de wijk, het tuinteam dat tuintjes van ouderen in buurt onderhoudt, het koken van verse soep voor buurtbewoners, het poetsen van de busjes van de lokale bakker en het bezorgen van voedselpakketten voor de voedselbank.

Het Westhoes bruist

Inmiddels zijn we in juni afgelopen jaar samen met alle verenigingen en het wijkteam verhuisd naar de nieuwe locatie in ‘t Westhoes. Vroeger was dit de kerk van de wijk Heilust. Deze kerk is prachtig verbouwd en heeft nu als wijkpunt weer een mooie sociale functie midden in de wijk. Er is hier altijd van alles te doen en te beleven, het is een komen en gaan van mensen. We werken hier heel nauw samen met collega’s van het wijkteam, met de beheerders van ‘t Westhoes en al hun gebruikers. Samen met cliënten zorgen we ook voor een hartelijke ontvangst en waar we kunnen dragen we graag een steentje bij, zowel in ‘t Westhoes als in de wijk.

Project Samen aan de Slag

Naast mijn werk binnen AC ’t Westhoes werk ik ook bij het project ‘Samen aan de slag’. Met collega’s van Radar en Levanto werken we samen met de gemeente Kerkrade. We onderzoeken de werkmogelijkheden van mensen vanuit de Participatiewet, re-integratie en WMO. We ondersteunen hen bij het opdoen van werkvaardigheden en zoeken samen naar een passende plek waar ze dit kunnen doen. Voor de één is dat een vrijwilligersbaan en de ander kan verder groeien en wellicht terug naar de arbeidsmarkt. Dit zijn echt maatwerktrajecten.

Wat geeft mij energie

Deze werkplekken zijn heel dynamisch. Voor ons als begeleiding van de dagbesteding en ‘Samen aan de Slag’ is het een hele uitdagende plek. We proberen vooral verbindingen te leggen tussen de mogelijkheden en de wensen van de cliënt en alle partijen waarmee we samenwerken. Soms lijkt het op jongleren en is het hard werken om alle ballen in de lucht te houden. Maar deze uitdaging houdt mij scherp en geeft mij energie. Ik voel me niet alleen erg verbonden met Radar maar zeker ook met ‘t Westhoes, de verenigingen en de buurtbewoners.

Reacties (7)

Ha Mariëlle, wat een leuk stukje!
Veel succes met alle nieuwe activiteiten en uitdagingen:-)
Paula Kersten @ 02 mei 2019
Goed bezig Marielle
Chantal @ 05 mei 2019
Mooi verhaal Mariëlle, be proud! Radar mag blij zijn met mensen zoals jij.
Monique @ 06 mei 2019
Mooi Mariëlle, hoe je op elke werkplek weer je uitdagingen zoekt en realiseert waar onze cliënten graag naar toe willen.
Gilberte Pinckaers @ 23 mei 2019
Top Marielle!!! Doen waar je goed in bent! Succes!????
Yvonne de Vries @ 23 mei 2019
Heee Marielle, wat een superleuk verhaal om te lezen. Je bent een kanjer! Ik kan het na meer dan 30 jaar wel weten ;-) Radar maag trots zijn op betrokken medewerkers als jij!
Astrid @ 23 mei 2019
Mooi verhaal, Mariëlle! volgens mij doe jij (met je collega's en cliënten) precies wat wij bedoelen met "zó wil ik leven!"
monique @ 24 mei 2019

Reactie toevoegen +