Vrijwilligster Jeanny “Ik spring bij waar ik nodig ben”

26 november 2018

“Rondzwerven, dat is wat ik doe en dat vind ik heerlijk. Waar ik nodig ben daar spring ik bij. Is er iemand ziek dan neem ik die taken over. Liggen de herfstbladeren op een hoop bij de voordeur, dan ruim ik die op. Maar het mooiste is toch wel om met de kinderen aan de slag te gaan. Mijn vroegere hoofd zei altijd dat liefde voor de kinderen belangrijker is dan een diploma.” Het zijn de woorden van Jeanny Duckers, vrijwilligster en al jarenlang kind aan huis bij KBC De Grummelkes in Cadier en Keer.

Dat laatste behoeft wel enige nuance. Ze is namelijk begonnen bij De Grummelkes in 1981 nadat ze in het plaatselijke krantje een vacature had gelezen voor een assistent begeleider. Uit de drie kandidaten die solliciteerden werd Jeanny gekozen. “Ik had daarvoor geen opleiding, toen kon dat nog, en assisteerde bij het eten geven in de groepen en verving zwangere collega’s. Dat heb ik een hele poos gedaan totdat er nieuwe heren, en daarmee ook nieuwe wetten kwamen. Ik mocht zonder papieren niet meer het werk doen wat ik deed.”

Waardevolle contacten

Haar werk kreeg een andere invulling; ze werd vervoerbegeleidster en maakte in de keuken de lunch voor de kinderen. Erwtensoep, spaghetti, macaroni en koude schotel. Het was altijd een smakelijk succes voor de kinderen. Daarnaast hield zij zich bezig met de was en hielp ze bij het zwemmen. Een heerlijke tijd vond ze dat. Vooral de contacten met kinderen, ouders en collega’s vond ze waardevol. En toen kwam er even de klad in. Een vervelend voorval, waarbij zij zich onheus benaderd voelde, zorgde ervoor dat ze er een tijdje uit was. Gelukkig werd het voorval na veel gesprekken glad gestreken en ging ze weer aan de slag.

Toen ze 25 jaar in dienst was, organiseerde ze een groot feest voor alle oud- medewerkers en collega’s. Toen ontstond ook het idee om jaarlijks een weekend samen door te brengen. Jarenlang werd deze traditie in stand gehouden en daar is Jeanny nog steeds trots op.

Het oog mag ook wat hebben

Op haar 61ste gaat Jeanny met pensioen en vanaf dat moment begint haar carrière als vrijwilligster bij Radar. Nu al weer twaalf jaar. Twee dagen in de week, op dinsdag en donderdag is ze aanwezig. Het lijstje met taken verschilt niet zoveel met haar vroegere baan. Ze helpt bij het eten geven, helpt met het uit- en aankleden bij zwemmen, assisteert in de speelzaal, ruimt op en helpt mee met het organiseren van carnaval, en paas- en kerstactiviteit. “Ik maak de hoofdingang schoon - het oog mag ook wat hebben - en pas nog heb ik met mijn man en vijf vrijwilligers de overvolle kelder leeggemaakt. De gangen stonden vol met spullen en die hebben we nu in de kelder gezet. Het is belangrijk dat de gangen vrij zijn van spullen, ook voor de brandveiligheid. Iedereen geniet nu van de lege en schone gangen.”

Als vrijwilligster is Jeanny nog altijd begaan met de Grummelkes maar zoals vroeger is het niet meer. “Ik groei nu niet meer mee als ik de drempel overstap bij de Grummelkes. De kinderen blijven niet meer zo lang als vroeger. Toen zag je ze klein binnenkomen en opgroeien, kreeg je een band met de kinderen en hun ouders. Dat is nu wel allemaal anders. Maar ik vind het nog steeds geweldig om samen met de kinderen iets te ondernemen. En daar heb ik nu, als vrijwilliger, meer tijd voor dan vroeger.”

Reacties (0)

Reactie toevoegen +