Eerlijk en recht voor zijn raap, dat bevalt mij wel"

22 september 2017

Slingers en ballonnen sieren de keuken van woonvorm Aambosveld in Heerlen. Er is dan ook wat te vieren deze vrijdag. Piet Gelissen viert zijn eerste lustrum als vrijwilliger bij woonvorm Aambosveld. Vijf jaar geleden kwam een einde aan zijn werkzaamheden als mantelzorger toen zijn tweelingbroer Jo overleed. Daarna is hij blijven ‘hangen’, zoals hij het zelf typeert, en aan de slag gegaan als vrijwilliger.

Piet Gelissen en bewoonster van woonvorm Aambosveld

Piet is deze vrijdagmorgen al vroeg op pad met enkele bewoners om boodschappen te doen voor de avondmaaltijd. Aardappelen, boontjes met spek en gehaktballetjes staan op het menu. Als Piet terugkomt schuiven enkele bewoners aan de keukentafel aan om Piet mee te helpen bij het voorbereiden van de maaltijd. Een ander geniet van de  gezelligheid. Boontjes schoon maken en het schillen van de aardappelen zijn taken die de bewoners prima zelf kunnen. “Het echte koken en snijden doe ikzelf. Voor deze groep is dat te gevaarlijk”, vertelt Piet. “In de avond warmen ze de maaltijd in de magnetron op en dan kunnen bewoners gaan genieten van een gezonde avondmaaltijd.”

Samen koken

Piet is van huis uit kok, een beroep dat hij tegenwoordig niet meer uitoefent. Hij vindt het nog altijd leuk om te koken en dat is mede deel van zijn motivatie om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast is het geweldig om samen te werken met de bewoners van Aambosveld  “Ze zijn eerlijk en recht voor hun raap en dat bevalt mij wel. Er zijn ook bewoners in Aambosveld waarmee ik niet zo goed kan opschieten en zij niet met mij. Dat maken ze mij wel duidelijk en dat is prima zo.” Als Piet op vrijdagmorgen aanwezig is in de keuken kun je niet om hem heen. Hij houdt alles nauwlettend in de gaten, ziet als er een klusjesman binnenkomt en springt bij als een bewoner hulp nodig heeft. “Dat is mijn sterke kant”, legt Piet uit, “ik weet door mijn ervaring als kok precies wat ik doe en heb daardoor tijd om de omgeving in de gaten te houden. Multitasking is wel aan mij besteed.”

Bewaken van grenzen

Voordat het snijden en schillen een aanvang neemt, mag Piet deze vrijdagmorgen felicitaties in ontvangst nemen, cadeaus uitpakken en krijgt hij tekeningen van bewoners. Zijn eerste lustrum op woonvorm Aambosveld gaat niet onopgemerkt voorbij. In al die jaren heeft hij veel zien veranderen. De rol als vrijwilliger wordt steeds belangrijker. Piet geeft duidelijk aan zijn grenzen goed te bewaken. Teveel verantwoordelijkheid wil hij niet en daar heeft Radar naar zijn idee ook een taak in. “Als wij als vrijwilligers zo belangrijk zijn, onmisbaar en onze taken steeds specifieker worden, zou Radar wel eens kunnen kijken naar een vaste maandelijkse vergoeding voor haar vaste vrijwilligers. Het wordt tijd om daar eens over na te gaan denken. Daar spreekt Radar ook waardering mee uit.”

Goed communiceren en duidelijke afspraken

Het vertrouwen dat hij krijgt én heeft van de begeleiders is het grootste pluspunt van alle veranderingen in de afgelopen jaren. “Dat is de basis van waaruit ik vorm kan geven aan het vrijwilligerswerk, ook omdat ik een vast omlijnde taak heb ondanks alle wisselingen van personeel die hebben plaatsgevonden. Eigenlijk waren dat er veel te veel en dat zorgde voor heel wat onrust.” Goede communicatie en afspraken maken met de begeleiding loopt nogal eens mank, terwijl er op zijn initiatief in de dagrapportage een plek is waar vrijwilligers kunnen rapporteren. “Ik snap dat het druk is en dat personeel er soms niet aan toe komt om dit te lezen. Daardoor lopen wel eens zaken fout en dat vind ik erg irritant, er spreekt zelfs desinteresse uit, naar mijn idee.”

Piet heeft duidelijk zijn hart op de tong liggen, maar doet met veel enthousiasme zijn werk. Tot groot genoegen van de medewerkers, bewoners en natuurlijk hemzelf.

Reacties (0)

Reactie toevoegen +