Dramatherapie als dagbesteding

29 juni 2022

In eerste instantie lijkt het ACT Theater enkel een locatie voor dagbesteding én geen therapeutische setting. Maar niks is minder waar! Het theater kan nog veel meer voor onze cliënten betekenen.Luc van Duren is derdejaarsstudent Vaktherapie Drama aan Zuyd Hogeschool Heerlen. Op dit moment loopt hij stage bij het ACT Theater in Kerkrade. Daar kunnen cliënten werken aan hun acteervaardigheden en maken ze samen voorstellingen voor publiek. "Op mijn opleiding studeer ik om met behulp van toneeloefeningen mensen therapie te bieden." Daar vertelt hij graag meer over.

Voor en door een groep
"Ten eerste versterkt het spelen voor een publiek, het zelfvertrouwen van de spelers. Van tevoren wordt er ook gewerkt aan praktische vaardigheden als teksten onthouden, luid en duidelijk spreken én dingen laten zien met je lichaam. Tijdens de repetities helpt de begeleiding de spelers hierbij. Vaak zien we terug dat ze deze vaardigheden ook buiten het theater op weten te pakken."

Samenwerken
"Theater-maken is een groepsproces. Het samenwerken brengt ook verschillende doelen met zich mee. Wanneer je samen op het podium staat, is het belangrijk om op elkaar te kunnen concentreren. We spelen vaak verschillende spellen om dit met de groep te oefenen. En in een groepsdynamiek gaat er natuurlijk ook wel eens iets mis. Ook dan gebruiken we vaak toneel om elkaar weer in hun kracht te zetten."

Improvisatie
"Daarnaast maken we scénes door te improviseren. Dit is toneelspelen zonder script en alles ter plekke te bedenken. Door hierin te sturen, worden de sociaal-emotionele vaardigheden en het probleemoplossend vermogen tegelijkertijd getraind. Hoe kom je voor jezelf op? Hoe laat je sommige emoties zien? Hoe zorg je dat het conflict in de scéne wordt opgelost. Wanneer de cliënten hierin goed begeleid worden, zitten er ontelbaar veel leermomenten in het improviseren."

"Het ACT Theater is meer dan de reguliere dagbesteding. De begeleiders en stagiaires met dramatherapeutische achtergrond, zetten zich wekelijks in om de cliënten wat extra’s mee te geven. Dat extraatje in combinatie met de gezelligheid en mooie voorstellingen, maakt het ACT Theater tot een bijzonder mooie locatie!" aldus stagiaire Luc.

Reacties (0)

Reactie toevoegen +