Leerbewerking uit de westerncultuur

20 augustus 2019

Leerbewerking uit de westerncultuur

Wim heeft een wel heel bijzondere hobby. Hij vlecht leren zwepen van kangoeroehuid. Volgens Wim zelf is hij de enige in Nederland die deze hobby erop na houdt. Zijn appartement straalt dan ook de sfeer uit van een westernliefhebber en een verzamelaar. Schilderijen met indianen sieren de muur. Western attributen zijn door het hele appartement te vinden; zwepen, messen, tomahawks, een bizonhuid doet dienst als vloerkleed, een lasso hangt aan de muur. Maar ook twee vitrinekasten vol met de mooiste schelpen en stenen, glazen bollen in alle maten en kleuren en boemerangs. Kortom, je kijkt je ogen uit in het appartement van Wim.

Boeken over geschiedenis westerncultuur

Met het maken van zwepen begon Wim in 1976. Hij had al een tijdje aandacht voor de westerncultuur doordat hij geïnteresseerd was geraakt in de geschiedenis van Amerika. “Dat begon zo’n beetje in 1970”, vertelt hij. In die westerncultuur is leerbewerking een traditie waar Wim door werd gegrepen. Hij kocht wat boeken die hij al 40 jaar heeft, en begon met het maken van zwepen. Zijn leer, kangoeroeleer, koopt hij via internet in Australië. Met de luchtpost is dat binnen twee weken bij hem thuis. Het maken van een zweep kost wel een paar maanden. Het maken van de kern, die ook helemaal uit leer bestaat, kost de meeste tijd. En als hij klaar is, heb je een volledig met de hand gemaakte snake of bullwhip, een zweep zonder een stevige vulling bij het handvat. ”Een Indiana Jones zweep, alleen dan wat korter”, vertelt Wim.

Genieten van sfeer westernweekends

Hij maakt er circa 3 à 4 per jaar als er vraag naar is. Verkopen doet hij de zwepen op westernbeurzen, westernweekends of tijdens handelsbeurzen. En ja, ook mensen met interesse voor SM kopen weleens een zweep bij hem. Een zweep is duurzaam in gebruik en niet goedkoop. Per meter betaal je ongeveer 120 euro. Tijdens de westernweekends geniet Wim zelf van de sfeer. “Ze leven dan net als 150 jaar geleden, in tenten. Ik blijf er niet slapen, dat doe ik liever thuis. Soms schieten we er met Winchesters.”

Forten bezoeken in Amerika

Ondertussen heeft Wim zelf al zes keer een bezoek gebracht aan de Verenigde Staten van Amerika. Vooral in de staten waar de echte geschiedenis van het westen te voelen is zoals South-Dakota, Montana, Californië, Nevada, Arizona en Texas. “Niet zoals in de films. Een film is niet echt, daar zit geen realiteit in. Vaak wordt daarin overdreven.” Hij bezoekt daar dan bijvoorbeeld forten. Echt bij de indianen op bezoek is hij nog niet geweest. Wim werkt bij Vixia, een sociale werkplaats in Sittard en als hij in augustus 62 jaar wordt, gaat hij nog maar 3 dagen werken en dan… ja dan is er meer tijd voor zijn hobby en misschien wel tijd voor een bezoek aan de indianen.

Reacties (0)

Reactie toevoegen +