Actuele info aangescherpte corona maatregelen

23 november 2020

Op dinsdag 17 november is de tijdelijke verzwaring van de huidige maatregelen ingetrokken en gelden weer de maatregelen van 13 oktober. Hieronder leggen we uit wat dit voor onze zorg en begeleiding betekent. Hier vind je altijd de meest actuele informatie.

Zorg gaat door

We vinden het fijn dat de zorg voor cliënten zoveel mogelijk doorgaat. Dat is dus goed nieuws. Voor de dagbesteding geldt dat waar dit niet mogelijk is omdat het tijdelijk gesloten is, we zorgen voor alternatieve dagbesteding. Het vervoer naar de dagbesteding en de ambulante zorg gaan allemaal gewoon door. Vanzelfsprekend houden we ons allemaal aan de basisregels van het RIVM zodat het veilig is voor iedereen.

Gebruik face shield in alle voorzieningen en ambulante zorg

Omdat premier Rutte landelijk het predicaat ‘zeer ernstig’ heeft aangekondigd, gebruiken onze medewerkers, stagiaires en vrijwilligers verplicht preventief een face shield in alle zorglocaties* en bij ambulante zorg. We kiezen voor dit doorzichtig gezichtsscherm  i.p.v. een mondneusmasker omdat veel communicatie met onze cliënten non-verbaal is en het beter is voor hun welzijn. Uit ervaring weten we dat het dragen van een mondneusmasker een aantal cliënten angstig maakt. Hiermee willen we de gezondheid en veiligheid van cliënten en medewerkers beter beschermen. Dit is dus preventief.  Op het moment dat een cliënt symptomen heeft of positief getest is op Corona, gebruiken de begeleiders altijd persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zoals het RIVM voorschrijft.

*Bij de zorg aan kinderen t/m 12 jaar geeft het RIVM aan dat preventief gebruik van PBM niet nodig is.

Bezoek locaties verplicht om mondkapje te dragen

Voor bezoekers van onze locaties is het verplicht om een mondkapje (niet-medisch) te dragen. Deze dient de bezoeker zelf mee te nemen. De cliënten hoeven zelf geen mondkapje te dragen, tenzij ze dat zelf graag willen.

Bezoek in woonvorm altijd mogelijk

Bezoek voor bewoners van de woonvorm blijft altijd mogelijk en daar zijn we erg blij mee omdat dit voor verwanten en cliënten heel belangrijk is. In de Tijdelijke Wet Covid-19 die hiervoor is opgesteld staat dat tenminste één familielid of naaste altijd toegang heeft tot de cliënt, ook als deze besmet is met Corona. In het laatste geval dient u als bezoeker ook persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te dragen. Deze zullen vooralsnog door ons worden verstrekt.

Onze regels voor bezoek zijn als volgt:

  • Er mogen maximaal 3 bezoekers per dag per cliënt komen.
  • Dit gebeurt altijd op afspraak: bezoekers dienen van te voren telefonisch een afspraak te maken met de begeleider van de woonvorm.
  • De begeleider registreert de bezoeker, stelt een aantal gezondheidsvragen en meet de temperatuur met een voorhoofd thermometer. De geregistreerde gegevens zijn van belang in verband met mogelijk bron- en contactonderzoek. We gaan uiteraard zorgvuldig om met deze gegevens en vernietigen de registratielijsten na 2 weken zodat we voldoen aan de privacywet. De gemeten temperatuur en de antwoorden op de gestelde vragen worden niet geregistreerd. Ze dienen uitsluitend om na te gaan of u toegang tot de voorziening mag krijgen.
  • Bezoek vindt plaats op de kamer/appartement van de bewoner.
  • Passen er geen 2 bezoekers tegelijkertijd in de kamer/appartement, omdat we de 1,5 meter niet kunnen naleven? Dan komt het bezoek gespreid over de dag zodat het wel op de kamer/appartement kan.
  • Hierop geldt een uitzondering: als het noodzakelijk is dat er 2 bezoekers tegelijk komen, maar past het niet op de kamer/appartement dan kan het in de gemeenschappelijke ruimte. Deze uitzondering geldt bijvoorbeeld bij een verjaardag of uitvaart. De aandacht die daarbij hoort mag natuurlijk niet door deze nieuwe maatregelen tenietgedaan worden. Ook in de gemeenschappelijke ruimte blijft natuurlijk de 1,5 meter afstand gehandhaafd.
  • Voor bezoekers is het verplicht om een mondkapje (niet-medisch) te dragen. Deze dient de bezoeker zelf mee te nemen.

Kantoor Maasdomein blijft dicht

Vanaf dinsdag 30 september is het kantoor in Maastricht helaas niet meer toegankelijk voor kantoormedewerkers tenzij het echt noodzakelijk is voor hun werk.

Zorg-gerelateerde werkzaamheden zoals de dagbesteding in de kantine van Maasdomein en  begeleiding van ambulante cliënten op het kantoor blijven wel doorgaan.

De receptie is open en bereikbaar via ons algemene telefoonnummer 088 -350 5000.

Activiteiten Radar Vrije Tijd starten weer op

Omdat de verzwaarde coronamaatregelen met ingang van 19 november weer zijn ingetrokken, starten we weer met clubjes en activiteiten tot en met zondag 20 december. Lees hier welke clubjes en activiteiten weer doorgaan.  

Vragen

Voor vragen kunt u terecht bij de manager van de locatie of stuur een mail naar gezondheid@radar.org als het niet dringend is.

Reacties (0)

Reactie toevoegen +