Actuele info versoepelingen coronamaatregelen

06 juli 2020
Goed nieuws: vanaf 1 juli kunnen wij als gevolg van de landelijke versoepelingen van de coronamaatregelen onze zorg verder opstarten. Daar zijn we heel erg blij mee! Vanzelfsprekend doen we dit volgens de veilige richtlijnen van het RIVM. We hebben een handige poster gemaakt waarop alle stappen staan en wanneer wat weer gaat starten. Klik hier voor de grote versie.

Daar waar het moet gaat de (noodzakelijke) zorg aan onze cliënten onverminderd door. Als dat niet kan zorgen we voor een alternatief. 


DAGBESTEDING
Vanaf 1 juli zijn nog meer dagbestedingslocaties weer (gedeeltelijk) geopend. We zijn erg blij dat we onze cliënten stapsgewijs weer mogen ontvangen! De locaties die openen doen dat op een veilige en verantwoorde manier. Er kunnen bijvoorbeeld kleinere groepen zijn dan normaal, en een aangepast programma. Ook is er veel aandacht voor de hygiënemaatregelen en de gepaste afstand. We hebben huisregels opgesteld, deze hangen op in de locaties. Er is nog géén bezoek toegestaan in de dagbestedingslocaties.

Cliënten van wie de dagbesteding nog niet opent helpen we waar dat nodig is en in overleg om hun dag op een andere manier fijn en zinvol in te vullen. We ondersteunen hen bijvoorbeeld via beeldbellen of telefonisch, maken een wandeling of fietstochtje, sturen pakketjes om thuis bezig te blijven en geven tips over wat ze thuis kunnen doen. 

Op 1 augustus zullen alle dagbestedingslocaties opengaan. 


BEZOEK

Vanaf 1 juli is het bezoek in de woonvorm weer toegestaan zoals voor Corona. LET OP: er gelden wel een aantal regels die wij streng hanteren. Een paar belangrijke regels zijn:

 • We hanteren anderhalve meter afstand.
 • Heeft de cliënt of de bezoeker corona-achtige klachten? Dan kan het bezoek niet doorgaan. De begeleiding vraagt bij aankomst van de bezoeker of er klachten zijn.
 • Bezoek kan plaatsvinden in de eigen kamer van de cliënt, buiten (bijvoorbeeld in de tuin) of eventueel in een apart daarvoor ingerichte ruimte in de woonvorm.


Alle regels leest u hier.


AMBULANTE BEGELEIDING
De afgelopen coronaperiode hebben wij in onze ambulante begeleiding voornamelijk beeldbellen en telefonisch contact ingezet. Wij hebben gemerkt dat onze cliënten dit erg prettig vinden. Door deze manier van werken was er vaak zelfs meer contact dan voorheen.

Ook na 1 juni blijven wij op deze manier zorg op maat bieden. Begeleiding op afstand doet recht aan de mate van zelfstandigheid van de cliënt, en zal dus geïntegreerd blijven in onze manier van werken. Daar waar nodig spreken we ook persoonlijk af, bijvoorbeeld op een aangewezen Radar-locatie. Zo kunnen we netjes aan de richtlijnen van het RIVM voldoen. Is het absoluut noodzakelijk om in de thuissituatie van de cliënt af te spreken? Dan kan dat onder bepaalde voorwaarden.


JEUGD
Sinds 11 mei zijn deze jeugdlocaties weer (gedeeltelijk) geopend voor kinderen tot en met 12 jaar:

 • KBC’s ’t Knoevelhöfke en de Grummelkes
  Ontwikkelgroepen Alles Kid(t)s, de Rupsjes, Samen Spelen (voorlopig in locatie KBC de Grummelkes).
 • Startklassen in Brunssum en Kerkrade.


Vanaf 2 juni zijn weer (gedeeltelijk) open:

 • Naschoolse opvang
 • ​KBC’s voor kinderen vanaf 13 jaar

Vanaf 1 juli zijn weer (gedeeltelijk) open:

 • Vakantieopvang in zomervakantie
 • ​voor cliënten van Radar en daar buiten

De gezinsbehandeling en -begeleiding thuis wordt ook vanaf juni voornamelijk gedaan via beeldbellen of telefonisch. Wij hebben namelijk gemerkt dat veel gezinnen dit contact op maat erg prettig vinden. Door deze manier van werken was er vaak zelfs meer contact mogelijk dan eerder.

Begeleiding op afstand zal dus geïntegreerd blijven in onze manier van werken. Daar waar nodig kunnen we vanaf nu ook persoonlijk afspreken.


RADAR VRIJE TIJD
Vanaf 1 juli gaat Radar Vrije Tijd weer van start! We beginnen klein met wandelmiddagen voor de wandelclubs en activiteiten voor de vriendenclubs in Parkstad en vriendenkringen in Heuvelland. In augustus worden drie dagtochten georganiseerd naar Bonn, Roermond en Vaals. Alles volgens de richtlijnen van het RIVM. In de eerste week van juni informeren we alle clubleden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique Hollanders: m.hollanders@radar.org 

VRIJWILLIGERS
Vanaf 1 juli zijn vrijwilligers weer welkom op de dagbesteding, in de woonvormen en bij de vrijetijdsactiviteiten. Zij dienen zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM.

NIEUWE CLIËNTEN
Elke nieuwe aanvraag voor een cliënt die bij ons wil komen wonen of door ons begeleid wil worden bekijken we op maat en heel zorgvuldig. We bezien hoe we de noodzakelijke zorg en ondersteuning kunnen bieden op een veilige manier. Hetzelfde geldt voor het uitstromen van cliënten (bijvoorbeeld verhuizen naar een andere zorgaanbieder). Ook dit wordt op maat bekeken. 


TELEFONISCHE BEREIKBAARHEID
Onze receptie/telefooncentrale is vanaf 22 juni weer bemand en is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 088-350 5000. Op onze website onder 'locatiezoeker' vindt u de telefoonnummers van onze woonvormen.


ALGEMEEN MAILADRES
Heeft u een minder urgente vraag over Coronamaatregelen? Die kunt u mailen naar gezondheid@radar.org. Dit speciale mailadres wordt voortdurend gemonitord. U krijgt zo spoedig mogelijk een reactie. 

Op deze manier proberen we er alles aan te doen om iedereen gezond en veilig te houden. Hartelijk dank voor uw begrip!

Reacties (3)

18 maart is wel erg laat om maatregelen te nemen. Dit laat geen pro-actief handelen zien. Maar dat is inmiddels dan ook gebleken.
Karel @ 26 maart 2020
very interesting article. thank you.
simon @ 12 juni 2020
FLL @ 12 juni 2020

Reactie toevoegen +