Actuele info n.a.v. lockdown: avondklok vanaf 23 januari om 21 uur

22 januari 2021


De regering heeft op 21 januari ingestemd met de avondklok en een aantal extra maatregelen  bovenop de huidige maatregelen. De avondklok gaat op zaterdag 23 januari om 21.00 uur in. Alle maatregelen gelden minstens tot en met dinsdag 9 februari 2021. Het uitgangspunt bij Radar is: de zorg en ondersteuning voor onze cliënten gaat gewoon door. Uiteraard zorgen we voor veiligheid, maar ook het welbevinden van de cliënten en medewerkers staat hoog in ons vaandel. Ook zijn we druk bezig met de voorbereidingen rondom de vaccinatie voor medewerkers en cliënten. Hierover lees je verderop meer.

Wat betekent dit?
Alle zorg en ondersteuning gaat gewoon door zoals voor de lockdown. Er zijn enkele uitzonderingen:

Woonvorm (nieuw 'avondklok' en wijziging 'bezoek')

 • Er komt vanaf 23  januari een avondklok tussen 21.00 uur 's avonds en 4.30 uur 's nachts (mits de Tweede Kamer instemt). De bewoners dienen dan, net als iedereen in Nederland, binnen te blijven. Begeleiders zullen cliënten hierover informeren en ondersteunen in het opvolgen van deze maatregel.
 • Het aantal toegestane bezoekers per dag is 1 persoon per bewoner in zijn eigen kamer/appartement. Na 21.00 uur is geen bezoek meer toegestaan m.u.v. de mantelzorger.Alleen op afspraak. Bezoek draagt een mondkapje en mag niet in de algemene ruimtes komen. We houden anderhalve meter afstand.
 • Gaan logeren wordt ontmoedigd en afgeraden tijdens de lockdown, dit kan alleen onder strikte afspraken met cliënt en familie. We schatten samen met de cliënt en het logeeradres in of het zal lukken om tijdens het logeren alle veiligheidsmaatregelen op te volgen. Als dat zo is dan kan de cliënt terugkomen naar de woonvorm zonder quarantaineverplichting. Schatten we samen in dat het moeilijk zal zijn om aan de regels te houden? Dan gaat de cliënt bij terugkomst 10 dagen in quarantaine in zijn eigen kamer/appartement. Op de 5e dag kan de cliënt zich laten testen; bij negatieve uitslag wordt de quarantaine opgeheven. 


We hebben enkele woonvormen die wij aanmerken als hoog-risico woonvormen. Bij terugkomst van de cliënten in deze woonvorm houden we, als we inschatten dat het tijdens het logeren moeilijk is om aan alle basisregels te voldoen, 10 dagen quarantaine in acht conform de RIVM-regels, zonder tussentijds testen. Het gaat hierbij om: WV ’t Anker in Valkenburg, WV Aambosveld in Heerlen, WV Maria Goretti in Kerkrade, WV Willem II in Landgraaf, WV Scharn in Maastricht, WV Uiverstraat in Maastricht, WV Ons Limburgstraat In Kerkrade, WV Meezenbroek in Heerlen en WV Creftenstraat in Meerssen.

Jeugd

 • We vragen alle ouders (dus nu ook van de BSO) om hun kind zelf te brengen en te halen. Als dit echt niet mogelijk is, zal Radar dit regelen. 
 • De startklassen gaan niet door omdat de scholen vanaf 16 december gesloten zijn..  


Dagbesteding

Op externe dagbestedingslocaties geldt het beleid van die locatie (en niet van Radar). Een aantal externe dagbestedingslocaties is tijdens de lockdown gesloten. Het gaat om:

 • Rootz
 • KinderboerderijDaalhoeve
 • ’t Stift
 • Vazom

Voorop staat dat we dagbesteding blijven bieden. Dus daar waar een locatie gesloten is bieden wij cliënten een alternatief aan. De cliënten zijn hierover al geïnformeerd door de betreffende locaties.

​Radar Vrije Tijd

 • Alle activiteiten van Radar Vrije Tijd worden stopgezet tot 1 maart 2021. Lees hier voor meer informatie.


 

Start vaccinatie cliënten die bij Radar wonen

Minister Hugo de Jonge heeft op de persconferentie aangekondigd dat mensen die in een instelling wonen vanaf 18 januari a.s. gevaccineerd worden. Dit betreft echter enkel een paar grote VG-instellingen die een eigen medische dienst hebben. De overige bewoners van instellingen en kleinschalige woonvormen (zoals Radar) zijn vanaf 25 januari aan de beurt en zullen het vaccin Moderna krijgen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vaccins die beschikbaar zijn en het kan dus nog even duren. Deze cliënten worden door de eigen huisarts gevaccineerd. Zodra duidelijk is wanneer dat kan, ontvangen zij van de huisarts een uitnodiging. Radar heeft daar geen rol in. We begeleiden de cliënten door hen objectief en neutraal te informeren over de vaccinatie zodat zij een weloverwogen eigen keuze kunnen maken.

De 1ste contactpersoon/wettelijk vertegenwoordiger van cliënten die bij ons wonen ontvangt hierover eind deze week een brief.

Vaccinatie overige cliënten (cliënten ambulant, alleen dagbesteding en jeugd)

Volwassen cliënten die niet in een instelling wonen maar zelfstandig of bij een verwant in huis, komen pas later aan de beurt, net zoals alle andere Nederlanders. Het feit dat zij een (licht) verstandelijke beperking hebben speelt hierbij dus geen rol.

De overheid streeft ernaar dat iedereen in het najaar van 2021 is gevaccineerd. Hier geldt de volgorde van leeftijd en eventuele chronische aandoening. Hoe ouder iemand is, hoe eerder hij aan de beurt is. Ook deze cliënten ontvangen een uitnodiging voor de vaccinatie rechtstreeks van hun eigen huisarts. Wij hebben ook hier dus geen rol, maar begeleiders kunnen als dat gewenst is natuurlijk wel uitleg geven over de vaccinatie. De overheid heeft verder besloten om kinderen tot 18 jaar niet te vaccineren.

In onderstaand overzicht zie je hoe de planning van de overheid er op dit moment (12 januari) voorstaat.

In deze PDF zie je het groter.

Tips voor meer informatie vaccinatie

Voor meer achtergrondinformatie over het onderwerp vaccineren, hebben wij een paar tips:

 • Op de website van de overheid corona.vaccinaties.nl vindt u actuele informatie over de vaccinaties.
 • Op de website Corona.steffie.nl wordt in eenvoudige taal uitleg gegeven over Corona en het vaccineren.

Reacties (0)

Reactie toevoegen +