Verhalenverteller en wereldreiziger

14 oktober 2019

Jo Welie schreef een boek over zijn leven

We zitten aan een grote eikenhouten tafel in zijn appartement in Meerssen. Jo Welie heeft die morgen al een wandeling naar de supermarkt gemaakt om te trakteren op slagroomtaart. Je wordt tenslotte niet elke dag geïnterviewd en dat vindt hij behoorlijk spannend maar dat moet ook een beetje gevierd worden. Aan tafel zit ook zijn voormalig begeleider Jan van Cruchten die kort geleden met pensioen is gegaan. Hij heeft Jo geholpen met het schrijven van zijn onlangs verschenen boek ‘Oost, West Maastricht Best’. Dat is ook de reden dat we bij hem op bezoek zijn. Een boek schrijven doe je natuurlijk ook niet elke dag.

Een ode aan zijn jeugdherinneringen

Jo is verhalenverteller en wereldreiziger. Dat laatste in ruste want de behoefte om de wereld te zien is nu voorbij. Hij heeft genoeg gereisd. Het is tijd om terug te kijken op alles wat hij heeft beleefd. De leuke dingen maar ook de minder leuke dingen die zijn leven bepaalden. Het boek is een ode aan zijn vroegste jeugdherinneringen, zijn moeder, zijn zus die een Duitse arts aan de haak sloeg maar ook aan de moeilijke tijd toen hij na de dood van zijn moeder alleen in het ouderlijke huis aan de Symfoniesingel bleef wonen. Maastricht was en is nog steeds zijn haven, ook al woont hij al heel wat jaren in Meerssen. “Ik ben maar een beetje chauvinistisch”, zegt hij lachend. In het boek staat een lange lijst met namen van bekende Maastrichtenaren. Zijn ode aan Maastricht. “Helaas is mijn moeder bevallen van mij in de vroedvrouwenschool te Heerlen. Zodoende staat er Heerlen als geboorteplaats in mijn paspoort. Helaas kan dat niet ongedaan gemaakt worden”, is te lezen in zijn boek.

Worstelen met gedachtes en gevoelens

De nood voor het schrijven van dit boek kwam door een depressieve periode rond de Kerst. Jan bemerkte bij Jo de behoefte om zijn levensverhaal te vertellen. Hij had een hoop meegemaakt en worstelde met zijn gedachtes en gevoelens. Jan ging hem erbij helpen. Met de voice-recorder van zijn telefoon nam hij de verhalen op en vervolgens werkte hij ze op zijn computer uit. Samen bepaalden ze eerst de onderwerpen waarover Jo wilde vertellen. Het was soms zo intens dat het niet goed was om verder te spitten in de gebeurtenissen. Dan nam Jan hem tegen zichzelf in bescherming. “Ik heb nu vrede met hoe dingen gegaan zijn in mijn leven. Dingen zijn gebeurd en ik kan de klok nu niet meer terugzetten,” vertelt Jo.

Het graf van Lenin

Maar het is vooral ook een boek over mooie herinneringen aan zijn reizen. Griekenland, Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Italië, Frankrijk en Indonesië zijn enkele van de landen die hij heeft bezocht en waarover hij in zijn boek vertelt. Zijn bezoek aan het graf van Lenin in Moskou is voor hem het indrukwekkendste moment. “De werkelijkheid is vaak heel anders dan wat je in boeken leest over deze landen. In boeken is altijd alles heel mooi beschreven. Het is veel interessanter om het zelf mee te maken.”

En dat is wat Jo in zijn boek heeft gedaan; beschrijven hoe zijn leven werkelijk is geweest. Bijna dagelijks, met een muziekje op zijn oren, leest hij in zijn boek. Genietend van alle regels die zijn levensverhaal vertellen.

Het boek ‘Oost, West Maastricht Best’ van Jo Welie is te koop voor 8 euro  Het boek wordt per 4 oplages gedrukt. Bij interesse stuur een e-mail naar l.fincken@radar.org

Reacties (1)

Een heel leuk boek en goed geschreven.
thea wersdoerfer @ 27 januari 2020

Reactie toevoegen +