Bewoners woonvorm Amby aan de slag voor de buurt

24 oktober 2017

Iets betekenen voor de samenleving en erbij willen horen. Bewoners van  woonvormAmby helpen het buurtplatform in Amby sinds kort met collecteren en flyeren.

Leon Gadet van het buurtplatform Amby had geen enekele twijfel toen hij begin dit jaar een grote enquête onder bewoners in de wijk hield. Ook de mening van de bewoners van woonvorm Amby deed ertoe.Al gauw bleek dat de bewoners graag betaald en onbetaald de handen uit de mouwen wilden steken voor de wijk, mits het geschikt werk was. „Dus toen twee maanden geleden de Nierstichting collectanten zocht heeft Gadet begeleidster Saskia Reiters benaderd en hebben vier bewoners telkens samen met iemand van de Nierstichting en een lid van het buurtplatform drie avonden gecollecteerd.”

Volgens beiden was dat een groot succes. „Al hebben we hen van tevoren wel even moeten instrueren dat ze niet boos moesten worden als er niet zou worden opengedaan, de deur voor hun neus dichtgesmeten zou worden of mensen niks zouden geven.” Gadet: „Zij zijn heel direct in de omgang, dus als iemand niets gaf, hoorde ik dat al voor de deur dicht was. En ze hebben erg goede oren. Als ik aan de deur iets zei over het buurtplatform, hoorde ik dat een deur verder letterlijk terug. Waren ze de tekst even kwijt, dan galmde door de straten: ‘Leon, hoe zat dat ook alweer met dat buurtplatform?’”

Ook de reacties aan de deur waren positief. Gadet: „De mensen hebben veel meer gegeven dan anders.” Reiters: „We hebben ook geen vervelende reacties ontvangen dat we ‘misbruik’ of zo van hen maken. Juist niet. Ze glimmen van trots dat ze iets voor de buurt kunnen betekenen. En dit is natuurlijk een veilige wijk waar iedereen hen kent. Daarbij hebben ze voor het tweede klusje wat hieruit voortvloeide, flyeren voor de Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie, gewoon betaald gekregen, omdat het hier om een commerciële partij ging. Vijf cent per folder. Het normale tarief.”

Binnenkort gaan de Radar-bewoners ook elke dinsdagmorgen bij de Plus aan het Severenplein boodschappen inpakken voor mensen die slecht ter been zijn. Reiters: „Mensen verschuilen zich vaak achter een beperking om iets niet te hoeven doen. Deze mensen tonen juist het tegenovergestelde.”

Tekst:De LImburger 24-10-2017 Ronald Colée

Reacties (0)

Reactie toevoegen +