2hands@work; een eigenzinnige werkplek voor jongeren

21 november 2019

De liefde voor oldtimers en een niet aflatend idealisme om daadwerkelijk iets te betekenen voor jongeren. Dat zijn de pijlers waarop het werkproject 2hands@work is gebouwd. Onafhankelijk en ongebonden, wars van wetten en regelgeving bewandelen Kim en Maurice Bolk met 2hands@work een eigenzinnige weg. “We leveren echt maatwerk waarbij de jongeren zelf aangeven wat ze nodig hebben en we laten niet los,” aldus Kim. Samen met de jongeren knappen ze oldtimers op en dat is echt handwerk, stoer handwerk. Alle facetten van metaalbewerking komen eraan te pas; slijpen, lassen en boren. Maar ook youngtimers, nieuwere auto’s dus, kunnen er terecht voor bijvoorbeeld het wisselen van de banden of polijsten.

Vertrouwensband opbouwen

In het Werkgebouw op de oude Tapijnkazerne in Maastricht hebben ze voorlopig een prima plek gevonden. Een groep van 8 á 9 jongeren is momenteel werkzaam in het project. Leerlingen van het Vista college, de Don Bosco school, Terra Nigra praktijkonderwijs, vluchtelingen, schooluitvallers of jongeren met een taakstraf. Een rijk en divers pluimage is er welkom. “Jongeren komen vaak terug. Bij ons houdt de ondersteuning niet op als ze 18 jaar zijn geworden. Een jongen kwam hier binnen vanuit school, vervolgens kreeg hij een taakstraf die hij hier vervulde. Na afloop hiervan bleef hij als vrijwilliger komen. Hij kon toen een indicatie aanvragen maar weigerde dat. Hij wilde welkom zijn zonder een stempel. Op tijd in de ochtend komen lukte hem nooit en ook dat vonden wij geen probleem. Hij fietste dagelijks heel wat kilometers, door weer en wind, om toch te komen. En nu heeft hij een betaalde baan”, aldus Kim. “We zijn er beiden van overtuigd dat de vertrouwensband die je met hen opbouwt gebaseerd is op het opdoen van succeservaringen. We laten hen niet vallen. Op ons kunnen ze altijd terugvallen ook al zijn ze een tijd niet meer geweest. We bellen ze op, houden contact en zien dat ze terugkomen.”

Cooler dan met het busje

Het werkproject van Kim en Maurice bestaat inmiddels twee jaar. Ze krijgen sinds een tijd ook ondersteuning vanuit het Tjeu Blommaert innovatiefonds. Dit fonds van Radar ondersteunt medewerkers die met een innovatief idee aan de slag willen gaan of zijn. Een idee waarbij de participatie en ontwikkeling van de cliënt voorop staat. Radar heeft 2hands@work nu het onderaannemerschap aangeboden. Een teken dat de manier van werken toch zeker aanslaat en mag rekenen op meer dan sympathie. “Voor jongeren is dit cooler dan met een busje naar de dagbesteding te gaan,” daarvan is Kim overtuigd. “Jongeren investeren hier in zichzelf. We zijn dus zeker geen doodgewone dagbesteding en zeker geen eindpunt maar een doorgroeiplek.”

 

Het project mag echter nog wat meer bekendheid krijgen binnen Radar. Het gewenste aantal cliënten is nog niet gehaald. “Er is wel interesse maar er spelen vaak problemen die eerst opgelost moeten zijn om de stap naar hier te maken. Ook de afstand is een probleem. We zijn wel bezig om te kijken of er een mogelijkheid is om te beginnen in de regio Parkstad.”

Geduld en aandacht

In de garage brandt de kachel. Een muziekje op de achtergrond. Maurice en twee jongeren zijn druk bezig met de twee oude Volkswagenbusjes die er staan. Van alles ontdaan, helemaal gestript maar straks weer juweeltjes op de weg. En dan geldt hetzelfde als met de jongeren die er werkzaam zijn; met een heleboel geduld en aandacht gaat dat vast lukken.

Meer weten over 2hands@work. Neem dan contact op met Kim Bolk, 06 29224771 of stuur een e-mail naar k.bolk@radar.org. Je mag ook gewoon binnenlopen bij Tapijnkazerne 24, Maastricht.

Jouw project ook aanmelden bij  Tjeu Blommaert innovatiefonds. Meer informatie vind je op intranet

Reacties (0)

Reactie toevoegen +