Ut Glaashoes Maastricht

Interview met Joost Hilterman door Jennifer Eerdmans

 Text & foto: Jennifer Eerdmans

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik heb een opleiding in tekenen en schilderen. Toen ging er iemand weg bij Ut Glaashoes en ik heb toen gevraagd om hier te komen werken

Waarom heb je gekozen om met mensen met een beperking te werken?

Ik heb 15 jaar in een bedrijf gewerkt. Dat ging vooral over geld verdienen. Ik vond het leuker om mensen te helpen om mooie dingen te maken. Eerst heb ik geoefend en vond het toen erg leuk. Dat is alweer 20 jaar geleden.

Wat houd Ut Glaashoes in?

Ut Glaashoes is een galerie. Dat is een ruimte waar je schilderijen op kunt hangen. En er is een werkplaats, en een atelier. Hier kun je je eigen schilderijen en kunstwerken maken.

Hoe zou jij Ut Glaashoes naar buiten willen presenteren?

Als een plek waar kunstenaars komen werken op hun eigen manier. Dus niet als activiteitencentrum, maar gewoon als echte werkplaats.

Waar krijg je de inspiratie van?

Inspiratie zijn ideeën om iets te maken. Als je met iemand praat, je ziet wat voor werk iemand maakt, komen de ideeën meestal vanzelf. Maar vooral van de kunstenaars zelf. Je hoeft dan alleen te helpen hoe van een idee een schilderij te maken.

Wat kun je hier allemaal doen?

Je kunt hier schilderen, tekenen, en van alles, als er maar een kunstwerk uit komt. Soms wordt er les gegeven door andere kunstenaars.

Wat zijn de tijden dat mensen binnen kunnen komen?

Je kunt Ut Glaashoes bezoeken van maandag tot en met vrijdag, van 10 uur s’ morgens tot 3 uur ’s middags.

Wat betekent ‘uitleen’, en hoe gaat dat in zijn werk?

Je kunt lid worden van de kunstuitleen. Voor €81, - per jaar kun je dan een kunstwerk uitzoeken bij Ut Glaashoes. Na 6 maanden kun je dat werk ruilen voor een andere.

Mensen kunnen hier schilderijen kopen, maar wat houd dat dan in voor de mensen die de schilderijen hebben gemaakt?

Als er een schilderij verkocht wordt krijgt de kunstenaar daar een klein bedrag voor. Van het geld wat we hier verder voor krijgen kunnen wij nieuwe materialen kopen. Denk aan verf, doeken, kwasten.

Voor meer info:

Wilhelminasingel 67

6221 BG Maastricht

T 088-3505066

E utglaashoes@radar.org

I  www.utglaashoes.nl

F Radar.UtGlaashoes

Reacties (0)

Reactie toevoegen +