't Plateintje - buurtgericht werken

Bjorn en Henry op zoek naar het succesverhaal

Fred, wat doet u hier?

„Ik ben vrijwilliger Bij Radar, ben 5 dagen in de week hier bezig, ben sleutelhouder van dit pand. Ik maak meestal bij iedere activiteit open en probeer ook dicht te maken. Dinsdag koken. Af en toe doe ik bij cliënten van Radar een klusje. Ik ben zelf 47 jaar slager geweest. Nu doe ik dus dit als leuke dagbesteding.”

Op de foto links Fred, rechts Robert

Robert, wat doet u zo bij het Plateintje?

„Ik ben vrijwilliger van Radar, de linkerhand van Fred, ik doe de lichte voorbereidende werkjes, snijden enzo.”

Pascalle: „Ik zit op Aldenhof, daar help ik mee met afwassen. Ik ben cliënt van Petra. Net als Robert, met wie ik samenwoon in Heerlerheide. Op het Plateintje doe ik meestal voorbereiden van het eten.”

Hoe zijn jullie met het Plateintje in contact gekomen?

„Via Petra!”

Want ik meen me te herinneren dat dit hier 6, 7 jaar geleden dichtgespijkerde panden waren.

Fred: „Ja die waren dichtgetimmerd. Ze stonden op de nominatie voor de sloop en daar hebben wij als wijk ons tegen verzet. De panden mochten alleen weer open als er gemeentevoorzieningen in kwamen of organisaties. Daar hebben ze deze rij voor gepakt. Dit is het wijkpand, dat is eigenlijk voor de hele buurt. Daar mogen ze allerlei activiteiten ontplooien. Dan hebben we baanbrekend werk, Meander voor ouderenzorg, de Boa’s die alles een beetje in de gaten houden. Dat wordt allemaal vanuit deze 6 panden op een rij gedaan. Dat is een enorme vooruitgang voor de hele wijk. Het is in principe een kern geworden. Buurtgericht werken, zo zitten we ook in de werkgroep van buurthulp, we willen van alles. We hebben eigenlijk een begeleidster die is te actief: die wil alles.”

Petra, alle credit voor jou! Alle lof voor u!

Op de foto links Petra, rechts Pascalle

Petra is ambulant begeleidster bij Radar. „Ik vind het heel leuk om de wijk te betrekken bij de cliënten en de samenwerking op te zoeken. We zitten hier in het Plateintje met meerdere organisaties: Oase, doet op woensdagmiddag met hun cliënten activiteiten. Met de kinderen hier uit de wijk.

Hoe lang doet u dit werk al?

Fred: „Sinds november vorig jaar. We zijn heel klein begonnen. De eerste keren waren er misschien 6 of 8 mensen en zoals je kunt zien groeit het enorm. Vandaag zitten we hier al met 30 mensen. Het is voor iedereen toegankelijk. Op een feestdag hebben we hier 35 mensen binnen gehad. Dat was aanpoten.”

Petra: „We zijn nog op zoek naar sponsors. We hebben maar een hele kleine primitieve keuken waar toch in gekookt moet worden voor 35 man soms. En we hebben maar 1 boiler met 5 liter warm water, waarmee de afwas gedaan moet worden van het voor-, hoofd- en nagerecht, dus..sponsoring is altijd welkom. Iedereen is ook welkom om hier eens een hapje te komen mee eten, om niet alleen het eten te proeven maar ook de sfeer.

Iedere dinsdag hebben we hier koken, vanaf 16.00 uur kun je hier binnenlopen, om 17.30 uur is het eten klaar en daarna is het een gezellig samenzijn.

We hebben ook nog inloop activiteiten hier, breien keramieken enz. van alles wordt hier gemaakt naar wens van de cliënt of buurtbewoner.

Ambulante cliënten van Radar kunnen dan ook binnenlopen als ze een vraag hebben

Dus u bent vrij veel hier.

Petra: „wij verdelen het werk onder de collega’s. Er is altijd een persoon voor de ambulante cliënten hier. Het leuke van dit project is dat je doelgroepen mixt, cliënten van Radar, Philadelphia, Oase en buurtbewoners.”

In principe zal de ene cliënt de andere helpen met zijn probleem?

Petra: „Ja, in zeker mate. Hier komen heel veel mensen die eenzaam of alleen zijn, die bouwen hier contacten op. Er ontstaan ook situaties waar de een de ander helpt. We hebben een oudere man hier. Wiel, die heel goed fietsen kan repareren. Is er een bewoner of cliënt of wie dan ook die iets aan de fiets kapot heeft dan wordt die al heel snel naar Wiel verwezen. 

Da’s mooi, een klassiek voorbeeld van zoals het moet zijn.

Petra: „Dat is ook de opzet. Vanaf september hebben we iets nieuws!”

Fred: „Dan gaan we een ontbijt ochtend houden voor de wijk, cliënten en iedereen die wil en qua prijs zo laagdrempelig mogelijk houden zodat het voor iedereen goed te betalen is. Wij zijn tevreden als de mensen gelukkig zijn.”

Wat zijn de toekomstplannen voor dit project?

Fred: „Nog een dag uitbreiden, dus 2 dagen koken.”

Robert: maar de echte droom is Petra………

Petra, ja, mijn droom is het Hema pand in Heerlerheide te mogen benutten. Als een soort multifunctioneel centrum waar cliënten, vrijwilligers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, iedereen die volgens de nieuwe participatiewet aan de slag moet, aan de slag te kunnen zetten. Met als doel ouderen en eenzamen daar naar toe te laten komen. Waar ze in de ochtend een ontbijt kunnen krijgen, ’s middags een kopje soep, bereid door cliënten en vrijwilligers. In de middaguren een potje biljarten, kaarten, iets creatiefs in een creatieve ruimte… dat is mijn droom.

Dat is een zeer mooie droom. Laten we hopen dat de gemeente er ook wat in ziet en dat ze het reëel vinden.

 2015 interview Bjorn Cremer en Henry Verbroekken


Reacties (2)

Bjorn Cremer en Henry Verbroekken, jullie hebben een geweldig mooi artikel geschreven. Mijn complimentjes!!!
Petra van der Ven @ 15 september 2015
danke dat hebben we met plezier gedaan gr bjorn
Bjorn cremer @ 17 september 2015

Reactie toevoegen +