Buitengewoon Kunst

Robert van Deyl doet verslag van een inspiratiedag

De stichting Buitengewoon Kunst organiseert ieder jaar een inspiratietoer voor kunstzinnige mensen met een beperking. Dit jaar was het in Den Bosch. Wij mochten meedoen vanuit het Glaashoes.

We moesten allemaal vroeg op om op tijd te zijn om de trein te halen van 8 uur in de morgen. Toen we aankwamen in Den Bosch liepen we de stad in op weg naar het Noord Brabants museum. Daar troffen we andere mensen uit het hele land die ook waren uitgenodigd voor dit uitstapje. Ze werken allemaal met kunst en zitten ook op ateliers en dagactiviteiten. Kunstenaars, begeleiders, vrijwilligers en cliënten.

We kregen een rondleiding in het Noord Brabants museum. Daar was een gouvernement zaal waar vroeger het kantoor van de burgemeester was. Het is een grote zaal waar ook feesten en bruiloften kunnen worden georganiseerd. Er hingen prachtige schilderijen. In de binnenplaats ligt een mooie tuin. We hebben daar ook een tentoonstelling van Vincent van Gogh gezien.

Daarna gingen we naar de Raadskelder. Dat is een lunchroom waar mensen met een beperking werken. We werden daar hartelijk ontvangen en kregen soep en broodjes. Na de lunch deden we een rondvaart langs de sluizen van Den Bosch. We kregen ook poncho's  want het regende de hele dag.

De bestuurder van de boot vertelde de geschiedenis van Den Bosch. Hij maakte ook grapjes. Aan het einde van de rit begon ineens de zon te schijnen. Erna liepen we door de binnenstad en aten we natuurlijk Bossche bollen. Sommige cliënten gingen schetsen, anderen gingen even de stad in. Ik ging met Joost ook de stad in. We hebben geen muziekwinkel gevonden maar wel een mooie tweedehands boekenwinkel.

's Avonds aten we in een pannenkoeken huis ergens buiten Den Bosch. Dat was heel gezellig. Daarna gingen we naar het hotel. Het was een mooi oud hotel met allerlei dingen zoals een zwembad een bioscoop enzovoort. Toen gingen we naar onze hotelkamers om alles neer te zetten. Ik had goed geslapen.

De volgende dag gingen we vroeg uitgebreid ontbijten. Daarna vertrokken we naar een grasveld bij het voetbalstadion van Den Bosch waar we een graffiti workshop kregen.

De man vertelde wat we gingen doen en waar we op moeten letten bij het spuiten van de graffiti.

Hij vroeg of we wat van de hiphop cultuur wisten en ik zeg ja. Waar hou je van, ik zeg van Old School hiphop. De organisatie van de graffiti workshop was verrast over mijn kennis van hiphop. Ik heb ook mee gedaan met graffiti.

Iedereen was lekker bezig met allerlei kleuren en figuren. De letters stonden er al. Er stond Buitengewoon Kunst. Het zag er uiteindelijk mooi en kleurrijk uit.

Wat een mooie samenwerking!

Na het harde werk kregen we worstenbroodjes en er was een hoop lekkers op tafel. Er was een disk jockey die de muziek verzorgde. Hij draaide vinyl platen, ik heb nog een praatje met hem gemaakt.

Het waren superdagen.

We hebben veel inspiratie opgedaan en zijn nu hard aan het werk aan ons kunstwerk!

Als dat klaar is wordt het geveild. Met de opbrengst is volgend jaar een nieuwe inspiratie toer mogelijk.

  Robert van Deyl, oktober 2019


Reacties (0)

Reactie toevoegen +