Wat is Kabinet Rutte IV?

Het kabinet-Rutte IV is in januari 2022 op Paleis Noordeinde door het staatshoofd (de Koning) beëdigd. Het wordt gevormd door VVD, D66, CDA en ChristenUnie en bestaat uit 20 ministers en 9 staatssecretarissen. Hieronder beschrijf ik het profiel van 3 ministers uit dit kabinet. 

Carola Schouten (ChristenUnie)

Zij is minister voor o.a. Armoedebeleid en Participatie. Voorheen was ze beleidsmedewerkster en minister van Landbouw. 

Rob Jetten  (D66)

Hij is minister voor Klimaat en Energie, dit is een nieuwe ministerie. Hij studeerde bestuurskunde en was actief bij de Jonge Democraten. Hij werkte bij ProRail, was lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van D66. Werd door een VVD-lid “Klimaatdrammer” genoemd.   

Wopke Hoekstra  (CDA)

Hij is de nieuwe minister van buitenlandse zaken. Hoekstra studeerde onder andere Rechten. Hij werkte in het bedrijfsleven, was lid van de Eerste Kamer en was minister van Financiën.  

Een overzicht van enkele woorden met uitleg:

Beëdigen = trouw zweren aan de Grondwet/iemand plechtig installeren of inzweren; vindt plaats voordat een persoon in een bepaalde openbare functie werkzaam zal zijn.

Staatssecretaris = persoon die een minister ondersteunt bij het politiek leiden van een ministerie (afdeling).

Participatie = actieve deelname van inwoners in de maatschappij (ook wel inspraak genoemd)

Jonge Democraten = Een progressief-liberale/vrijzinnig-democratische politieke jongerenorganisatie; is onafhankelijk, maar voelt zich verbonden met D66.

Kabinet = Alle ministers van de zittende regering met hun staatssecretarissen; draagt de naam van de regeringsleider (minister-president ofwel premier), evt met een volgnummer

Beleidsmedewerker = Persoon die beleid creëert binnen een bepaalde sector (specialist binnen een vakgebied); adviseert o.a. een bestuur, directie of minister.

Fractievoorzitter = De leider van een politieke partij in een volksvertegenwoordiging.


Geschreven door Erwin Hoenjet

Bordesfoto: Valerie Kuypers; Koninklijkehuis.nl​, overige foto's Rijksoverheid

Maart 2022

Reacties (0)

Reactie toevoegen +