Wat is een terrarium eigenlijk?

Ferry Essers legt het uit

Een terrarium is een afgesloten bak waar onder andere reptielen en geleedpotige amfibieën in zitten. Terraria (dat is het meervoud van terrarium) zijn er in alle soorten en maten zoals zand-, tropisch, woestijn-, rots-, savanne- en waterterraria. 

Een zandterrarium is een bak met speciaal zand waarin men slangensoorten kan vinden zoals de Arabische adder, diverse schorpioen soorten en de Arabische sprinkhaan. 

Een woestijnterrarium is een terrarium meestal ingericht met harde ondergrond en gemaakt van stenen en vaak beige grind. Er zijn veel mogelijkheden om zo’n bak in te richten en de dieren die erin zitten zijn meestal anders dan in een zandterrarium: bv. hagedissoorten (zoals de kraanhagedis en de baardhagedis) , slangensoorten en sprinkhanen.   

  

En hoe ziet de savanne- en rotsterrarium eruit? Meestal met kunstgras en rotsachtig (keien). De dieren die erin leven zijn verschillend: denk bv. aan de Zwartkeelvaraan en de kleurige Kolonistenhagedis.

Het volgende terrarium is het tropisch terrarium: veel plantensoorten en kleine boompjes (jungle achtig). De dieren die erin leven, zijn het meest uiteenlopend van alle terrarium soorten; denk bv. aan varaan soorten, basilieken soorten en nog veel meer.

En als laatste en zeker niet te vergeten: het waterterrarium. Je komt er verschillende soorten waterdieren tegen zoals de salamander, waterslang en de vuursalamander (hoofdzakelijk in Zuid-Amerika).

Wat zijn reptielen eigenlijk?  Veel mensen denken dan al snel aan de dinosaurus. Nou, dat is maar gedeeltelijk waar; reptielen stammen er wel vanaf, maar de hedendaagse  reptielen hebben zichzelf in de loop der tijd ontwikkeld tot de dieren die we nu kennen. Welke soorten dieren vallen hieronder?

1. Krokodillensoorten, zoals de kaaiman, zoutwaterkrokodil, gaviaal, alligator, zoetwaterkrokodil en natuurlijk de beruchte Nijlkrokodil. Wat veel mensen niet weten, is dat krokodillen achterin hun bek een scharnier hebben, dat werkt als een klem; dit om hun prooi vast te houden. Krokodillen verslinden hun prooi niet, maar verdrinken haar. Dat komt omdat het slechte kauwers zijn.

Ze leven in rivieren, grote meren, moerassen en noem maar op.

2. Slangensoorten zijn er in veel soorten; denk aan de cobra, de adder,  lanspuntslang, korenslang, melkslang en koraalslang. De mooiste slangensoort is de korenslang oftewel de rattenslang (omdat ze veel soorten van kleuren heeft).

3. Schildpadden. Soorten zijn: de groene soepschildpad, karetschildpad en kleine moerasschildpad. Schildpadden zijn herbivoren. Ze eten meestal planten en zeewier, dat is hun belangrijkste voedselbron. Ze leggen eieren aan het strand. Als die eieren uitkomen, moeten ze snel de zee bereiken om te voorkomen dat ze voedsel voor andere beesten worden. Slechts een paar van de 100 worden volwassen. De meesten worden gewoon opgegeten door anderen roofdieren.

4. De hagedis. De hagedis is een verzamelnaam van verschillende soorten, zoals de varaan, de agaam, de anole, gekko, kameleon,  basilieken en kraaghagedis.

  Ferry Essers oktober 2020

  Erwin Hoenjet tekst bewerking

Fotografie: met dank aan www.pixabay.com​


Reacties (1)

Leuk artikel , heb ik weer wat opgestoken!
Monique Mommers @ 16 november 2020

Reactie toevoegen +