Volendam

Een stukje geschiedenis

Volendam (oorspronkelijk Follendam) is een dorp gelegen in de gemeente Edam-Volendam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. In 2021 had het ruim 22 duizend inwoners.
De toeristen bezoeken het dorp op zoek naar historische klederdracht en vissersboten. Daarnaast vinden ze hier souvenirwinkeltjes aan de haven en een boot die hen naar Marken brengt. 

Geschiedenis


Volendam is historisch gezien een rooms-katholiek dorp geweest in een verder veelal protestantse omgeving. Ook hier liep het kerkbezoek terug. Tussen 2002 en 2012 kwam het dorp regelmatig in het nieuws omdat er sprake zou zijn van grootschalig cocainegebruik onder jongeren.

Volendam was tot 2009 een CDA-bolwerk. Daarna was de PVV er de grootste partij. In 2019 werd het Forum voor Democratie de grootste partij in de gemeenteraad. 

Kermis


Het beroemdste feest in Volendam is de kermis, die jaarlijks in augustus plaatsvindt. Elk jaar op een zondag in juni is er de Volendammerdag; vele inwoners dragen dan originele klederdracht en overal worden oude ambachten getoond. Ook zijn er optredens van lokale bands in de vele kroegen van het dorp. Enkele bezienswaardigheden in Volendam zijn het Volendams Museum, het Palingsoundmuseum, de Dijk en de Haven, de diamantslijperij en de visafslag. 

Klederdracht


Veel toeristen komen naar Volendam vanwege de klederdracht. Deze dracht is bekend geworden dankzij de schilders die rond 1900 in Volendam neerstreken. De foto in Volendamse klederdracht is er een van de grootste toeristische attracties. Langs de Dijk zijn er veel toeristische winkelcentra. Elke zaterdag is er in de Zeestraat markt. 

Muziek


Volendam is ook het onderwerp geweest van verschillende populaire liedjes. Het dorp vormt de thuisbasis van een groot aantal popgroepen en andere muzikanten, zoals The Cats, BZN, Nick & Simon en Jan Smit.
Muziek uit Volendam is ook wel bekend onder de naam palingsound.

De plaats heeft bovendien een rijke voetbalhistorie, met de profclub FC Volendam.

Het hele jaar door is er een veerdienst tussen Volendam en Marken. 

  Tekst Erwin Hoenjet

Cliëntenweb, juli 2022


Reacties (0)

Reactie toevoegen +