De Vliegende Hollander

Emiel neem je mee in de Vliegende Hollander!

De Vliegende Hollander is een spookschip dat volgens de verhalen voor eeuwig in de omgeving van Kaap de Goede Hoop rondvaart, omdat het op een verboden dag uitvoer (met Pasen). Is het een sprookje? Of is het echt gebeurd? Niemand weet het.

De Efteling neemt je mee in dit sprookje. 

Hier is de Vliegende Hollander een waterachtbaan en een darkride (een darkride is een attractie binnen en in het donker). 

Op het voorplein van de Vliegende Hollander is een wachtrij die naar het huis van Willem van der Decken gaat. In de eerste ruimte kom je langs het portret van Willem van der Decken en daar hoor je zijn vrouw Catharina.

Zij roept hem na:

“Willem van der Decken, toe zeg me waar gij zijt gebleven? Vertrokken in een zware storm het is precies een jaar geleden. Ze zeggen dat gij voor altijd en eeuwig zal varen dat gij vervloekt en als kwelgeest rond zal varen. Kapitein van der Decken met Pasen voer hij uit. In de striemende stormwind verliet hij zijn bruid. Gedoemd een fantoom te zijn, eeuwig te varen. Verlaat gij de haven bij maanloze nacht, onthult een groot onheil dat daar op u wacht. Den Hollander speeltuin der duivelse lust, verschijnt in het duister en nimmer vindt rust.”

Dat is in de eerste kamer. Dan loop je een bibliotheek binnen. De bibliotheek ruikt net of het in brand heeft gestaan. Er staat een spiegel waarin je jezelf en soms ook kapitein van der Decken ziet. 

Hij zegt:

“Catharina, mijn trouwe echtgenote, morgen vaar ik uit. Niet de regen of de storm, niet het bijgeloof kan mij ervan weer houden om met mijn schip de Hollander uit te varen naar Oost. Mijn wil is wet, ik zal varen storm of geen storm, Pasen of geen Pasen, verbod of geen verbod, al is het tot een eeuwigheid ik zal varen.”

Dan loop je door een gescheurd schilderij naar de volgende ruimte. In deze ruimte is er een smokkel gang waar Willem van der Decken onder zijn huis zijn schatten verbergt.

Opeens komt er rook en roept Willem van der Decken:

”Niets of niemand, geen sterveling zal mij ervan weerhouden om met mijn schip de Hollander uit te varen naar Oost. Mijn wil is wet, ik zal varen, storm of geen storm, Pasen of geen Pasen, verbod of geen verbod, al is het tot in eeuwigheid, ik zal varen!”

Terwijl hij dit zegt lijkt het dat het huis boven de smokkel gang in brand staat.

Vervolgens loop je langs de kerkers van het huis. Daarna loop je naar de kroeg van de haven en hoor je de mannen zingen en drinken en gezellig is het ook. Daarna loop je naar de haven zelf en ga je aan boord van een sloep waar je de vloek van de Vliegende Hollander moet trotseren (trotseren wil zeggen dat je het aan gaat).

Dan vaar je uit en je komt langs twee schepen. Een van die schepen hijst een emmer op en je hoort een hond op de achtergrond. Je kom dan bij een poort en die gaat open. Je kom op open zee in de mist en dan zie je het schip voor je van de Hollander (het waanbeeld van het schip in een projectie). Vervolgens krijg je de aanvaring en dan de lift hill (waar de achtbaan omhoog gaat) waar Willem nog een keer roept naar jou.

“Ook gij zult varen tot einde der tijden hahahaha”

Hoe is de Vliegende Hollander ontstaan? Ik zal het in het kort uitleggen. Ieder attractiepark koopt een kant en klare achtbaan maar de Efteling heeft zelf de Vliegende Hollander ontworpen. Alles wat je in de Efteling ziet is met een handmerk van de Efteling gemaakt. Dat kun je bij de Vliegende Hollander ook zien aan veel dingen zoals de stenen leeuwen beelden buiten bij de voordeur van het huis. En de tekens bij de attractie zijn VHE dat staat voor de Vliegende Hollander Efteling. Ze wilden een water achtbaan en die hebben ze ook geplaatst. Daarnaast hebben ze een verhaallijn en thema nodig om het een echte attractie te maken.

Dat was over de Vliegende Hollander, volgende keer komt Villa Volta aan de beurt!

 

Tekst Emiel de Bruijn

Juni 2021

-

-


Reacties (1)

Leuk geschreven !
Monique Mommers @ 17 juli 2021

Reactie toevoegen +