Venetië

Julian vertelt over deze bijzondere stad

Vandaag schrijf ik een artikel over Venetië.
Ik ben er een paar keer geweest en ik vond het een heel bijzondere stad!

Venetië is de hoofdstad van de provincie Venetië. De middeleeuwse stad is wereldwijd bekend om haar vele kanalen door het centrum. Venetië ligt voor een deel in een meer. En omdat het er  best vaak regent, staat de stad vaak onder water.

Venetië wordt ook wel de stad van de liefde en de mode genoemd, maar is ook bekend om de vele restaurants en de gondels waarmee men tochten door het oude centrum kan maken.

Bekende bezienswaardigheden zijn het Canal Grande, een rivier die dwars door Venetië stroomt.

Langs het kanaal staan heel bijzondere paleizen en gebouwen; er gaan ook meerdere bruggen over heen. De bekendste is wel de Rialtobrug (uit 1591) met haar vele winkeltjes.

In Venetië staan ook veel kerken: ieder eiland heeft zijn eigen kerk. De bekendste en oudste is de San Marco. Zij heeft een bijzondere koepel en is genoemd naar Sint Marcus. Marcus was een van de twaalf apostelen en helpers van Jezus Christus. Zijn lichaam is in de elfde eeuw gestolen uit  Egypte en de resten daarvan liggen nu nog in de San Marco.

Tevens over de hele wereld beroemd is het dogenpaleis uit de 14de en 15de eeuw. Een doge was een soort van koning en leefde in het paleis. Het paleis, waarvan het grootste deel bestaat uit roze marmer, is tegenwoordig een museum. 

Dit paleis en de San Marco kathedraal liggen aan het San Marco plein met een winkelgalerij en zijn vele terrassen en horecagelegenheden, waaronder cafe Florian (een bekend koffiehuis uit 1720). Het plein staat bij veel regenval vaak onder water.

Alle vervoer in Venetië gaat natuurlijk per boot. Zo heb je de wereldberoemde gondels, waarmee je tochten over de kanalen kunt maken. Er varen ook lijnboten (een soort van bus per water). Tevens zijn er fruit- en groenteboten, politie- en brandweerboten en zelfs ook boten om op te trouwen of begraven te worden.

De eilanden van Venetië hebben natuurlijk ook namen (Torcello, Burana, Murano, Lido, Giudecca, San Polo, San Michele). Torcello, het eiland met misschien wel de oudste kerk van Venetië, is al 500 jaar bewoond. Van de oorspronkelijk ongeveer 20 duizend bewoners wonen er nu nog maar 60 mensen.

Het bekendste festival van Venetië is wel het carnaval in februari. Dan dragen de meesten een masker om hun gezicht te verbergen. Er zijn in de stad dan ook veel winkels waar je maskers kan kopen. Pas aan het eind van de avond laten ze hun echte gezicht zien! In Venetië dragen ze al 100 jaar dezelfde kostuums.  

Mijn wens is om zeker nog een keer naar Venetië te gaan! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om dit artikel te lezen.

 Tekst Julian Savelberg

 Tekstbewerking Erwin Hoenjet

Augustus 2021


Reacties (1)

Hoi Julian,

Ik vond het erg leuk om je tekst te lezen. Ik ben zelf, heel lang geleden, ook in Venetië geweest. Je beschrijft het zo mooi, dat ik denk dat ik nog maar eens een keertje terug moet gaan.
Marion Godding @ 30 augustus 2021

Reactie toevoegen +