Uitstapjes - wat is er allemaal te doen?

Ferry vertelt...

Wat is er te doen in Heerlen en Maastricht? Nou ik zal je het vertellen.

Heerlen en omgeving

Wat leuk is: Heerlerheide! Wat dacht je van de bossen of de roode beek? Wist je dat de roode beek een beetje rood is? Dat komt door de algen en bacteriën die erin zitten. Er zijn een hele hoop erg interessante routes te volgen, bv. de palentocht. Aan de hand van verschillende kleuren kun je palen volgen, waardoor je de mooiste stukjes bos ziet. Neem nou de zwarte palen: je komt dan uiteindelijk uit bij de roode beek. Wist je dat daar een grote zandbak is met een prachtig stukje natuur? Bij het volgen van de gele palen kom je in een stukje gebied waar inheemse slangen zitten. Zeer leuk om te doen in je vrije tijd! Of volg de blauwe palen waar je uitkomt bij een apart stukje moeras en een stuk mooi groot bos. Voor Nederlandse begrippen zeer plezierig om te doen. 

Wat ook leuk is, is de Sterrenwacht: hier krijg je een kijkje te zien in de planeten en de ruimte. 

Toch een zeer bijzondere ervaring om het museum eens te bezoeken. Ook tof is het om het Romeins Museum in Heerlen te bezoeken; zeer leuk en interessant om eens te bekijken. 

In het centrum van Heerlen rondlopen is ook een idee om te doen. Je kunt ook de bus naar Duitsland nemen om veel te beleven (houd er rekening mee dat ze daar andere coronawetten hebben). 

Heerlen - Maankwartier

Maastricht en omgeving

Of ga eens bijvoorbeeld naar Maastricht, een prachtige en historische stad aan de rand van Belgie. Ook aan te raden is Cadier en Keer te bezoeken en de bossen daar. Luister eens of je kan achterhalen welke vogelsoort je hoort. Durf je het aan?

Of denk eens aan het Maastrichtse Natuurhistorisch Museum: ze tonen er dinosaurussen en lokale diersoorten, de natuur zelf en prachtige stukjes mergel. Zeer de moeite waard om het eens te bekijken en er is nog veel meer te zien.

Nog een tip: ga eens door het stadspark wandelen en loop naar het standbeeld van d'Artagnan (deze historische figuur staat het best bekend als een van de vier musketiers). 

Maak eens een boottocht in Maastricht en ga richting Luik de sluizentocht doen. Ook de grottentocht is erg leuk en interessant om te doen; maar houd er rekening mee dat je wel goed ter been moet zijn. Pak buslijn 54, doe een dorpentocht, stap hier en daar eens uit om een kijkje te nemen, drink je nog ergens wat en neem dan in Gulpen de bus terug richting Maastricht. Of maak een wandeling door Maastricht.

Maastricht - Maas

Een andere tip: Valkenburg met zijn Mexicaanse, Griekse of Hongaarse restaurantjes. Neem ook eens de kabelbaan en zie het prachtige toeristenstadje. Of neem een duik in het zwembad; neem een routekaart en maak een wandeling door Valkenburg; neem hier en daar een drankje of iets te eten. 

Ben je in Valkenburg geweest, neem dan de bus naar Hoensbroek en ga naar het exotisch zwembad. 

Of loop eens warm voor Gaia Zoo, een stuk prachtige dierentuin in het zuiden bij Kerkrade.   

Gaia Zoo

Een ander niet te vergeten aanbod is Monde Verde in Landgraaf: vet voor jong en oud! Je vindt er bijzondere botanische tuinen, stukjes werelddelen, vele dieren, de jungle of woestijn. 

Of ga eens naar het kasteel van Hoensbroek en er een drankje nuttigen. Weet je dat er soms ook open dagen zijn, waar je een kijkje in het kasteel kan nemen? Surf eens simpel op de website van kasteel Hoensbroek voor rondleidingen!

In de rest van Nederland zijn er ook leuke mogelijkheden;

Burgers Zoo in Arnhem, een van de mooiste dierentuinen in Nederland; andere leuke dierentuinen zijn safaripark Beekse Bergen, Apenheul, dolfinarium Harderwijk of Emmen Zoo.

Attractiepark de Efteling, een mooi park met leuke bezigheden.

Amsterdam: rondvaart door de grachten of een stadswandeling. 

Rotterdam: rondvaart door de haven met zijn geweldig grote schepen en indrukwekkende mammoettankers. 

De Veluwe, een van de grootste bossen van Nederland: maak een prachtige wandeling en zie de vele dieren die er leven. 

Het Waddengebied: ga wadlopen of ga kijken of je zeehonden kunt zien (een geweldige uitdaging!). Op sommige tijden kan je in Pieterburen de zeehondenopvang en -creche bekijken.  

Wadden

Voor sommige van deze leuke dingen moet je reserveren of betalen; houd hier rekening mee!

  Ferry Essers, november 2020

  Erwin Hoenjet tekst bewerking


Reacties (0)

Reactie toevoegen +