Tijgers

Een nieuw verhaal van Ferry

Je hebt verschillende soorten tijgers in Azië en Rusland. Denk aan de Siberische, de Bengaalse, Chinese en Sumatraanse tijger. Helaas zijn er drie tijgersoorten uitgestorven: de Javaanse, Balinese en Kaspische soort bestaat niet meer. Vaak communiceren tijgers met elkaar door middel van gebrul; in feite is brullen gewoon vertellen, maar dan in tijgertaal. De tijger is een uitstervende soort in het wild. Helaas zijn er nog maar een paar tijgers over: ongeveer 3900.

Het goede nieuws is dat er in Bhutan, op 4000 meter hoogte, tijgers zijn ontdekt. Er is dus voor de tijger nog hoop in de wereld. De grootste tijgersoort is de Siberische tijger in Rusland en Noord-China. De Latijnse naam voor de tijger is Panthera Tigris.

Het grootste aantal tijgers komt voor in India: de Bengaalse tijger. Soms vallen tijgers mensen aan, met name in de sunderbans (de moerasgebieden in Bengalen); de reden hiervan is onduidelijk.

In Nepal is er een menseneter gevonden: als gevolg van ziekte is een tijger mensen gaan aanvallen, zodat er maar liefst 25 mensen gedood werden of gewond raakten.

Om tijgers terug in het wild te zetten, wordt er in Kazachstan een nieuw reservaat gebouwd (zo groot als de provincie Gelderland). In dit reservaat zullen tussen de vier en zes tijgers losgelaten worden. Het grootste tijgerreservaat (met een honderdtal tijgers) ligt in Birma en is ongeveer een 17 duizend vierkante kilometer groot.

Klik op de afbeelding voor bewegend beeld. 

  Tekst Ferry Essers

  Tekstbewerking Erwin Hoenjet

Mei 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +