Pasen is een christelijke feest. Op Pasen vieren christenen vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan, 3 dagen na zijn kruisiging op Goede Vrijdag. 

Pasen verwijst ook naar de vijftig dagen durende periode van het kerkelijke jaar vanaf het paasfeest tot Pinksteren. De periode tussen carnaval en Pasen noemen we de vastentijd.

Mogelijk heeft de viering van Pasen in de loop van de tijd elementen van oude lentefeesten in zich opgenomen. Paaseieren werd in de middeleeuwen bedacht. Het kleuren van eieren is ook terug te vinden in Iran en op de Balkan bij hun voorjaarsfeesten.

Volgens traditie worden de paaseieren verstopt door de paashaas. De paashaas is helemaal niet zo oud, hij is voor zover bekend pas in 1682 voor het eerst in Duitsland beschreven in een boek van Georg Franck von Franckenau. De paashaas had als doel om kinderen goed gedrag bij te leren. Dus alleen de kinderen die zich goed gedragen kregen paaseieren van de paashaas. In Nederland is de paashaas voor het eerst in 1825 bekend geworden.

Een ander gebruik zijn de paasvuren. In Nederland worden de paasvuren voornamelijk in Twente gehouden. Vreugdevuren vergelijkbaar met paasvuren vinden tevens plaats op de Balkan,

De oorsprong van het woord Pasen in het Engels (Easter) of Duits (Ostern) is afgeleid van de godin Ostara. Ostara was de godin van vruchtbaarheid en leven en werd geëerd in de lente.  

In de hele wereld wordt met Pasen het lijden van Christus nagespeeld met de kruising als hoogtepunt. Ook in Nederland is er al jaren een muzikale uitvoering van het lijdensverhaal. De Passion ingevoerd door Nederlandse acteurs, artiesten en andere bekende Nederlanders. Elke keer in een andere plaats. Beroemd is ook de film en rockopera Jesus Christ Superstar.

Met Pasen zie je veel de kleur geel. Dit is niet toevallig. Veel voorjaarsbloemen hebben de kleur geel. Ook het stuifmeel aan de takjes van de lentetakken is geel gekleurd.

De dooier van eieren is ook al geel, net als de kuikentjes. Allemaal nieuw leven!


Tekst geschreven door Robert van Deyl

Illustraties gemaakt door Danny Sprey

April 2022

Reacties (0)

Reactie toevoegen +