Parijs

Stad van Licht en Liefde

Parijs is mijn meest favoriete stad!
Ik ben er al een aantal keer geweest. Daardoor lijkt het mij leuk om wat tips te geven voor als jullie een keer naar Parijs gaan.

Er wonen ongeveer 11 miljoen mensen in Parijs en het is ook bekend als de stad van de liefde en licht, en de stad van de mode. Parijs is natuurlijk ook bekend van de Eiffeltoren, de Notre Dame en de Champs-Élysées.

Er zijn ook andere mooie plaatsen in Parijs die de moeite waard zijn om te bezoeken.
Zoals de Dôme des Invalides waar Napoleon Bonaparte begraven ligt.

De wijk Montmartre is erg mooi en het ligt een beetje op een heuvel.
Op de heuvel staat een grote witte kerk, basiliek Sacre Coeur. Voor de kerk heb je een prachtig uitzicht over Parijs!
Vroeger was Montmartre een buurt waar veel kunstenaars graag kwamen om te schilderen. Dat kwam omdat  het een bijzondere buurt is met veel kleine straatjes en je had vroeger ook nog veel wijnvelden.
De rivier Seine stroomt dwars door Parijs. Naast mooie gebouwen zijn er veel restaurants, café’s, operagebouwen en bioscopen, kortom een aanrader!

Geschiedenis

Parijs heeft een rijke geschiedenis waarover je boeken kunt schrijven. Ik wil jullie vertellen over twee bijzondere gebeurtenissen uit de geschiedenis van Parijs.

Op 14 juli 1789 werd het paleis van de Franse koning bestormd door boze demonstranten. De koning en zijn vrouw werden vermoord en werd de Franse revolutie uitgeroepen. Het was toen een onrustige tijd met veel gewelddadige protesten en veel mensen werden gevangen genomen.

In 1940 werd Parijs door de Duitsers bezet en vrij snel gaf Hitler de opdracht om ook Parijs te bombarderen. Gelukkig weigerde de generaal dat de bombardement moest uitvoeren en Parijs bleef bespaard. In 1944 werd Parijs bevrijd door de geallieerden. 

Ik hoop dat ik jullie hiermee de belangrijkste bezienswaardigheden en weetjes van Parijs heb kunnen vertellen. Ik hoop dat jullie het leuk vonden!
Ik ga altijd graag naar Parijs en wie weet komt mijn droom uit en kan ik misschien later daar gaan wonen!

  Tekst Julian Savelberg

Juni 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +