Op bezoek bij een crematorium

Robert was erbij...

Op een dinsdag werd ik opgehaald door Gerrie en Andy. Bij de locatie van het crematorium kwamen we bij elkaar samen met een aantal andere mensen. We werden gastvrij ontvangen door Maud en Nicky. We kregen koffie of thee, en maakten kennis met elkaar.

Toen begon de rondleiding en gingen we naar de afdeling waar de overledenen gebracht werden.
De overledenen worden dan op een kar gelegd en die kar kun je hoger en lager verzetten.

Elke overledene krijgt een nummer op een bandje om de enkel en op een vuurvast steentje, zodat je precies weet wie het is. Zo’n blokje smelt ook niet tijdens de crematie. Dan gaan ze naar een ruimte waar ze worden verzorgd en gewassen.

Aan de familie word gevraagd met welke wensen ze rekening moeten houden. De wensen van de overledene worden uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld een scheiding in het haar, het gezicht opgemaakt en wat voor kleding.
 De overledenen gaan ook eerst in een koelruimte voordat ze gecremeerd worden, want anders ontstaan nare geuren van het lichaam en zo blijven ze goed uitzien voor hun familie. 

Toen gingen we in de ontvangstruimte waar de familie even kan bijpraten. Ze kunnen muziek opzetten iets eten en drinken en het is vaak emotioneel. Daarna volgt de uitvaartdienst en neemt de familie afscheid en mogen ze ook nog iets zeggen. Een wens nummer wordt gedraaid.

Als leden van de familie het willen, kunnen ze meegaan naar de oven. Ook worden er bosjes bloemen gebracht die worden ontvangen in een ruimte.

Bij de crematie gaan niet alle spullen mee. Bijvoorbeeld een bril gaat niet mee.

Het steentje gaat in de oven mee zodat je weet wie het is. De urn met as wordt 5 weken bewaard, zodat die familie bedenktijd heeft om te kijken waar ze de as willen strooien of bewaren. Meestal heeft de overledene al geregeld waar ze de as willen laten strooien. De familie mag ook kiezen uit heel veel verschillende soorten urnen.

We gingen een mooie buitentuin bekijken. Buiten was er een gedenksteen met de namen van de overledenen en ruimte om de as te strooien. Als de overledene begraven wordt, zorgt de familie voor de grafplaats zolang ze dat kunnen.

We hebben ook de keuken gezien waar alles wordt verzorgd voor de bezoekers in een ontvangstruimte.

  

Om het gebouw is het ook heel mooi.

Het was ons goed bevallen en er komt nog een volgende rondleiding. Het was een beetje emotioneel en eng om te zien, maar wel interessant om te horen. Sommige cliënten willen het nog een keer over doen.

  Tekst en fotobewerking Robert van Deyl
                                Foto's Gerrie Sibels

Mei 2022, Cliëntenweb Radar


Reacties (0)

Reactie toevoegen +