Napoleon Bonaparte

Een verhaal van Ferry

Foto: Napoleon

Napoleon was een krijgsheer, veroveraar en dictator. Hij was van Corsicaanse afkomst. Hij kwam als jongeman in Parijs aan om op de militaire academie officier te worden.

In 1798 werd hij bevorderd tot kolonel en begon zijn eerste veldtocht. Met zijn troepen en Italianen als bondgenoot.

Zijn eerste slag was in de bergen in Oostenrijk. Na een half jaar veldtocht nam hij Wenen in.

Toen werd hij gevraagd door de elite om de opstand in Parijs neer te slaan. Nadat ze de opstand neergeslagen hebben vertrok Napoleon met zijn leger naar Malta. 
In Malta moest Napoleon de Maltese ridders en kleine leger overwinnen.
Nadat Napoleon en zijn leger Malta heeft verslagen, vertrok Napoleon naar Egypte.

In Egypte begon Napoleon een nieuwe veldtocht. Toen werd zijn vloot in de Middellandse Zee verslagen door de Britten. Terwijl Napoleon al aan land was met een gedeelte van zijn leger. Napoleon besloot om door te trekken met zijn leger naar Caïro, de hoofdstad van Egypte. De meeste soldaten van Napoleon kwamen om in de woestijn door ziekte en uitputting. Napoleon had geen andere keus dan terug te trekken naar Frankrijk. In Frankrijk kon hij nieuwe troepen werven om zijn leger te versterken.

Foto: veldtocht Napoleon

In 1801 begon Napoleon Europa aan te vallen, men noemde die oorlog de Coalitieoorlog. Hij vocht tegen de Denen, Russen, Britten en Pruisen. Napoleon won constant en hij trok door naar Rusland. In Rusland verloor hij zijn eerste veldslag. Omdat de Russen de verschroeide aarde tactiek toepas. De Russen vernietigden alles van waarde zodat de Fransen ze niet konden gebruiken.

Na zijn nederlaag en mislukte veldtocht in Europa werd Napoleon naar Elba gestuurd. Elba was destijds een Franse strafkolonie. Napoleon wist te ontsnappen van Elba. Zijn trouwe leger en officieren sloten zich al snel aan bij hem.

Foto: Elba

In 1814 begon zijn laatste veldtocht ook wel de Waterloo veldtocht genoemd.

De slag is begonnen.

Na een charge uitgevoerd te hebben begon het echte gevecht. Een charge is een aanval van paarden in het midden en infanterie in de flank. De flank betekent de rechterzijde en de linkerzijde van de troep soldaten.

Na een heftige slag van vier dagen verloor Napoleon.

Toen werd hij naar Sint Helena gestuurd waar hij na een aantal jaren stierf.

Dit was het verhaal van Napoleon.

Om het verhaal kort te houden voor de lezers heb ik niet zijn hele levensverhaal op geschreven.

  Ferry Essers, april 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +