De muziekgeschiedenis van Robert

Van disco naar funk, house en techno

Als kind was ik al geïnteresseerd in muziek. Het was toen top 40 muziek en disco. Naarmate ik ouder werd kreeg ik ook een bredere muzieksmaak. Ik hou van allerlei soorten muziek behalve Duitse slager en het levenslied. Omdat er vroeger geen internet was bleef ik op de hoogte via: radio, tv, kranten en tijdschriften. Ik ging regelmatig naar alle platenzaken in Maastricht.

Rond 1986 begon ik te luisteren naar de Soulshow op radio 3. Een paar jaar later luisterde ik ook naar Funkytown op de Belgische radio. Bij deze programma’s draaide ze dansmuziek die in de discotheken werden gedraaid. Ik verzamelde toen al platen en ik nam muziek op op cassettebandjes. Ik was jaren lang lid van Disco Dance Magazine. Dat was een blad over dance muziek en eigenlijk voor DJ’s en muziekliefhebbers. Rond 2003 werd ik abonnee van muziekblad Oor. Ik leerde muzikanten, producers en platenlabels uit het hoofd. Nu blijf ik op de hoogte via internet.

Toen ik voor het eerst ‘I feel love’ van Donna Summer hoorde, was ik aan het dansen op een discoavond op school. Ik dacht dit is bijzonder. Een paar jaar eerder hoorde ik “Do you wanna funk?” van Sylvester & Patrick Cowley. Daarnaast had ik ook wat Italo disco gehoord zoal Fun Fun, Koto en een grote favoriet Doctor Cat met ’Feel the drive’.

Stijl Hi NRG

Ik ontdekte ook de stijl Hi NRG. Net zoals Italo Disco is de muziek gemaakt met synthesizers. Dit is vaak tussen de 120 bpm en 140 bpm of hoger. BPM (beats per minute) betekent het tempo van de muziek. De dj’s kunnen de platen achter elkaar doordraaien en mixen.

Hi NRG en Italo Disco nummers hoorde ik via de radiozenders uit België. Maxi singles werden gedraaid in de avonduren. Op Maxi singles zijn langere en andere versie’s van nummers te horen.

Pioniers van de Hi NRG en Italo Disco zijn: Giorgio Moroder, Cerrone, Sylvester, Patrick Cowley, Gino Soccio, Lime, Bobby O, Divine, Miguel Brown en Evelyn Thomas met het nummer 'High Energy'. Ik had ook een paar Hi NRG platen gekocht en ik mocht van een schoolkameraad cassette bandjes lenen met Italo Disco muziek erop.

Mix

Bij de Soulshow was er ook aandacht voor een mix die luisteraars kunnen insturen naar de show.

De mix onderdeel heette 'de bond van doorstarters'. Daar zijn ook wat mixers bekend geworden zoals, Peter Slaghuis (ook bekend als Hithouse), Lex Van Coeverden en Martin Boer. Bij radio Veronica werd er in de nacht ook een non-stop mix uitgezonden gemaakt door Ben Liebrand. Dat was een primeur voor de Nederlandse radio in 1983. Ik had dat programma niet gevolgd, ik was te jong. Maar bij het programma van Curry en Van Inkel was er ook op de vrijdagavond de minimix. Dat werd ook verzorgd door Ben Liebrand. Ben Liebrand is een pionier voor alle dance, ook internationaal is hij bekend.

Een mix werd toen gemaakt van hele dure apparatuur, twee speciale platenspelers, een mengpaneel, een sampler en een bandrecorder. Tegenwoordig kun je met een computerprogramma ook muziek mixen of achter elkaar over laten lopen.

In een bepaalde mix hoorde ik dat iemand nummers van Patrick Cowley halverwege de mix gebruikte. Die muziek was zo energiek en gaaf dat je raakte in een trance.

In de disco tijdperk zijn heel wat dance classics die qua sound vooruitliepen tot dance zoals we die nu kennen. Het nummer 'Popcorn' is de eerste hit dat volledig electronisch is. En Kraftwerk is een belangrijk pionier voor de techno muziek.

Funk

Funk is ook een boeiende muziekstijl waar ik graag naar luister. Ik ging vroeger niet op stap dus het uitgaansleven in Maastricht heb ik niet meegemaakt. “Big fun” van Inner city en Technotronic met het nummer “Pump up the jam” waren de basis voor een heleboel dance artiesten. Toen ik het nummer 'Big Fun' van Inner City voor het eerst hoorde dacht ik deze muziek is zo magisch. Inner City was een muziekproject van producer Kevin Saunderson met zangeres Paris Gray. Kevin Saunderson was samen met Juan Atkins en Derrick May uitvinders van het eerste moment samen met een paar minder bekende Dj’s. Voor de Techno muziek is waarschijnlijk Juan Atkins de eerste.

House & Techno

House en techno muziek werd in Amerika uitgevonden. Heel veel van die muzikanten waren beïnvloed door allerlei elektronische muziek uit Europa. Soms ook Rusland en Yellow Magic Orchestra uit Japan.

In 1991 werd de House stroming opgesplitst  in een hardere versie en een rustige versie. Dat noemde ze Hardcore House en Mellow House. Mellow House werd later Club genoemd. Ik ging meer naar de Mellow House luisteren en met een paar uitzonderingen de wat betere hardere house nummers. Ik ontdekte ook de Deep House met meer jazzy en warme Funky House  en lekker groovy. Er kwamen diverse House programma’s op de radio waar ik graag naar luisterde.

Jazz dance vind ik leuk zoals Incognito en Brand New Heavies en natuurlijk Jamiroquai dat later wat stevigere muziek ging maken zoals bijvoorbeeld het nummer 'Canned heat'. Triphop is ook muziek waar ik soms naar luister. Bekende artiesten in de Triphop zijn Massive Attack, Tricky en Portishead.

Rond 1999 kwam er een lichtere vorm van Triphop waar je lekker op kunt ontspannen dat Lounge werd genoemd. Lounge werd gedraaid in lounge bars en hippe restaurants.

Tegenwoordig kun je heel veel muziek vinden op internet. Ik verzamel nog cd’s en kijk vaak naar Youtube of luister naar de radio. Met sommige begeleiders en kennissen kan ik ook over muziek praten.

Tekst door Robert van Deyl

Oktober 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +