Modelbaan, een bijzondere hobby

Henry Verbroekken vervoert ons...

Hoi ik ben Henry jullie kennen mij al van de cliënten website.  Eerder dit jaar zagen jullie al een hobby van mij namelijk scouting. Naast actief scout doe ik ook nog aan modelbouw. Ik bouw namelijk ook nog een modelbaan.

Ik kreeg de fascinatie al op vroege leeftijd. Toen ik 7 jaar was heb ik als verjaardag cadeau de modelbaan waar ik eerst mee speelde bij anderen mee naar huis gekregen.  Zo begon de hobby van mij. Eerst begon het met een rondje op een stuk hout. Al snel kreeg ik mijn eerste wissel en nog wat rails. Zo groeide mijn modelbaan over de jaren gestaag.  Na een paar jaar paste het niet mee op de plank. En begon ik aan het tekenen van mijn nieuwe baan.

Vanaf mijn 12de begon ik het allemaal zelf te doen. Ik ontdekte al snel dat deze hobby ook een technische kant had.  Dat vond ik leuk. 
Op mijn 16de moest ik de modelbaan die ik had afbreken omdat de woning verkocht werd. Deze modelbaan was best groot ik had menig metertje rails liggen. Vanaf mijn 16de heb ik nog een modelbaan of 2 gebouwd voor ik aan deze begon.

Mijn huidige modelbaan ben ik een jaar of 8 geleden mee  begonnen.  Ongeveer een jaar heb ik over het ontwerp gedaan. Daarna begon de bouw met een onderstel van staal.
Daarop is het houten frame gekomen van volgens de ramenbouw methode. Dit bood mij namelijk veel meer mogelijkheden dan een plaatbaan. Daarop ben ik mijn modelbaan gaan bouwen. Nu ben ik alweer 6 jaar verder en is mijn modelbaan qua ruwbouw bijna af.

Deze modelbaan is vanaf de start voorbereid op digitaal. Hierdoor kan ik meer treinen aansturen en mooier rijden.
Ik heb het niet kunnen doen zonder een vrijwilliger die er heel veel van af weet. Hij heeft mij in de afgelopen jaren heel veel geleerd. Ik kan ook altijd bij hem terecht met vragen erover. In die 6 jaar is er een band ontstaan. ik doe bijvoorbeeld hem helpen met zijn tuin of pc werk.  

Ik zie het als een normale hobby maar, hoe ik hem nu doe is binnen Radar nog nooit gezien. 
Over de jaren heen is ook mijn collectie rollend materiaal goed gegroeid. Leerde hoe ik ze moest onderhouden. De eerste loc die ik heb gekregen rijdt nog steeds! 

December 2015 Henry Verbroekken; foto/video Jérôme Bouwens


Reacties (2)

Leuk Henry ga zo door
Anouk wijnen @ 17 december 2015
Hoi Henry,

Nu weet ik dan toch je hobby/levenswerk, erg bijzonder!
Pieke Houben @ 22 december 2015

Reactie toevoegen +