Huisdieren

Melanie, Dillan en Mariska vertellen...

Op 4 oktober is het dierendag!

Melanie, Dillan en Mariska hebben een of meerdere huisdieren.
De redactie van het Cliëntenweb stelde ze een paar vragen.


Melanie - Djenty en Valentino

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Melanie, ik ben 29 jaar. Ik vind paardrijden leuk.
Ik vind films en series ook leuk om te kijken.

Kun je ons vertellen over jouw huisdieren?

Ik heb een kleine witte hond. Hij heet Djenty, hij is 14 jaar. Hij is lui.
Mijn Paard is Valentino, hij is rond de 17 jaar. Die staat in de wei, mijn ouders gaan er iedere dag heen.

Waarom heb je gekozen voor deze huisdieren?

Voor een hond hebben we gekozen om mee te wandelen, Dan ben je in beweging.
En een paard was toen ik heel jong was. En ik was gek op paarden. Mijn vader had hem gezien en werd verliefd op hem. Daarom dat paard.

Wat moet je allemaal doen om jouw huisdieren te verzorgen?

Hond: Je moet eten geven. Drinken geven. Hem uitlaten. Hem kammen.
Paard: Poetsen. Eten geven. Hooi. Soms de hoeven laten verzorgen door een hoefsmid. En de stal.

Wat is je fijnste herinnering met je huisdieren?

Met Djenty toen die puppy was, heeft die op mijn borst gelegen. En met Valentino, als je al een paard hebt ben je al blij.

   


Dillan - Rico, Yoshi en Snuffie

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Dillan Brepoels en ik ben 26 jaar oud en woon in Maastricht.
Ik heb op de Jan Baptistschool gezeten en werk vanaf 2015 op de boerderij Daalhoeve. Op de dinsdag en de vrijdag. Mijn hobbys zijn dieren, voetbal kijken en spelletjes op de pc en de playstation.

Kun je ons vertellen over je huisdieren?

Ik heb een ara, dezelfde als op de boerderij. Hij heet Rico en is 15 jaar oud. We hebben hem gekregen als babypapegaai. Rico is tam en kan goed praten en goed bedelen.
Ook heb ik 2 konijntjes, Yoshi en Snuffie. Een mannetje en vrouwtje. Het mannetje is gecastreerd. Yoshi is 3 jaar (komt uit de kinderboerderij in Echt) en Snuffie 2 jaar. Ze mogen bijna elke dag hier in de tuin rondrennen en komen dan naar mij toe, vooral als ik wat lekkers heb.

Waarom heb je gekozen voor deze huisdieren?

De konijnen omdat ik goed geleerd heb op de boerderij hoe ik ze moet verzorgen en het leuke beesten vindt.
En de papegaai omdat hij eerst van mijn zus was en toen die verhuisd is hier bleef. Toen kreeg ik hem dus.

Wat moet je allemaal doen om je huisdier te verzorgen?

De konijnen moeten ieder jaar hun spuiten krijgen bij de dierenarts en dan worden ze ook helemaal onderzocht of ze gezond zijn. Het hok van 2 verdiepingen moet vaak schoon gemaakt worden, vooral als het heeft ingeregend. Dat is veel werk en ze krijgen dan veel hooi en stro. Iedere dag krijgen ze vers water en korrels en gemengd voer. Soms ook wat lekkers, bijvoorbeeld wortels of droog brood. Ook hebben ze beweging nodig en daarom mogen ze in de tuin rennen.
De papegaai moet 1 keer per week een schone kooi hebben. Dan krijgt hij houtsnippers als bodembedekking. Om de andere dag krijgt hij nieuw voer en schoon water. Van tijd tot tijd nat spuiten zodat hij weer mooi is en soms met de stofzuiger over zijn veren gaan (dat vindt hij geweldig). In de winter krijgt hij in zijn drinkwater extra vitaminen.

Wat is je fijnste herinnering met je huisdier?

Toen de ara nog baby was moesten we hem speciale pap voeren. Dat was leuk want hij maakte er een enorme knoeiboel van.

   


Mariska - Angel

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Mariska en ik ben 43 jaar. Ik woon zelfstandig in woonvorm Fibrillendonk.  Ik krijg een keer in de week begeleiding. Ik heb een lieve vriend en daar ben ik al 10 jaar mee samen. 

Kun je ons vertellen over je huisdier?

Ik heb een kat. En hij heet Angel. Hij was 8 maanden toen ik hem kreeg. Hij is heel erg lief. En hij is een allemansvriendje. Hij vindt het superleuk als iemand op bezoek komt. Dan is hij echt altijd vrolijk. Hij slaapt ook veel. Waar ik ben, moet hij ook zijn. Bijvoorbeeld als ik op de badkamer ben met de deur dicht. Dan is meteen paniek in de tent. Dan gaat hij miauwen en tegen de deur aan krabben. Dat is een teken dat hij heel graag bij me wil zijn. Hij is ook bang voor water. Dat vindt hij niet zo leuk.

Waarom heb je gekozen voor deze huisdier?

Een kat geeft heel veel gezelschap. Een kat is gewoon erg gezellig. Je hoeft hem niet uit te laten. Hij doet zijn behoefte zelf op de kattenbak. 

Wat moet je allemaal doen om je huisdier te verzorgen?

Je moet iedere dag de kattenbak doen. Schoon water geven. Iedere dag eten geven. Veel liefde geven aan de kat. En als je een huisdier hebt met lange haren, moet je iedere dag kammen. Angel heeft korte haren, dus ik heb een wel zo'n handschoen gekocht. Daar doe ik hem ook mee kammen. En iedere dag de poepjes en de plasjes. Dat is ook heel belangrijk, de kattenbak schoonmaken. Er is ook zand dat gaat klonten. Dan kun je de poepjes en plasjes er zo uithalen. Dan doe je ook veel langer met het kattenzand. 

Wat is je fijnste herinnering met je huisdier?

Hij is mijn liefde en mijn toeverlaat. Hij vindt iedereen leuk. En hij laat heel veel dingen met zich doen. Ik heb bijvoorbeeld een fleecedeken. Die doe ik hem op. Dan blijft hij gewoon zitten. Hij laat alles met zich doen. 
Als ik thuis kom, begroet Angel mij altijd. Hij is altijd weer blij als ik weer thuis ben.

    

  Interview Ferry Essers

  Interview Elke Slangen

Cliëntenweb, oktober 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +