Haaien

Ferry vertelt.....

foto: reuzenhamerhaai

Ferry: Er zijn meer dan 400 soorten haaien, van groot naar klein. Ik ga hier niet alle haaiensoorten benoemen: het zijn er simpelweg teveel om op te noemen. 

De witte haai, ook mensenhaai genoemd, is het grootse zeeroofdier van de oceaan.

foto: groep haaien

Ferry: Hij leeft in de wat koudere oceaanwateren, zoals Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland; en natuurlijk in de zuidelijke wateren van Zuid-Afrika. Hij jaagt op zeeleeuwen en -robben. 

Foto: witte haai die surfer aanvalt

Ferry: De tijgerhaai komt voornamelijk voor in tropische wateren. Hij jaagt op alles wat hij tegenkomt en is een van de haaien (samen met de witte haai, stierhaai en witpunthaai) die opzettelijk ook op mensen jaagt en hen aanvalt. Door wetenschappers en biologen zijn er zelfs al auto-onderdelen teruggevonden in de buik van de tijgerhaai. Hij behoort tot de gevaarlijkste haaiensoorten van de oceaan. 

De stierhaai komt  ook in vele tropische wateren voor en ook deze soort behoort tot de gevaarlijkste haaiensoorten. Hij jaagt vaak in ondiepe kustwateren en behoort tevens tot een van de weinige soorten die in rivieren jaagt. In het Amazonegebied is hij zelfs aangetroffen op 5000 kilometer landinwaarts.

Ferry: De witpunthaai komt in vele wateren voor; hij blijft echter voornamelijk in de diepe oceanen en komt zelden bij de kust. 

Dan is er ook nog de blauwe haai. Ook hij komt alleen maar voor in de diepe oceaan. Hij valt zelden mensen aan en is, samen met de citroenhaai, een van de mooiste haaiensoorten ter wereld. Hij leeft grotendeels in groepen en eet hoofdzakelijk vis.

Een van de mooiste haaiensoorten is de citroenhaai: hij eet ook veel vis en soms grotere dieren. Hij leeft grotendeels in mangroven of in koraalgebied. 

De verpleegster- of grondhaai verblijft merendeels alleen op de bodem van de kust en jaagt meestal op schelpdieren, algen en vissen. Hij wordt nooit groter dan twee meter. 

Vond je, als client of begeleider, dit artikel leuk? Laat het dan weten! 

  tekst Ferry Essers

  tekst bewerking Erwin Hoenjet

februari 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +