Tweede Wereldoorlog

Ferry vertelt over D-Day

In de tweede wereldoorlog had je een slag die men D-day noemde.  De slag begon met een verkenningsvlucht om de vijandelijke Duitse troepen in kaart te brengen om zo hun posities te weten te komen. De eerste soldaten waren op weg naar de kust.

Als eerste sprongen de para's uit het vliegtuig en kwamen hier en daar neer. Toen ze eenmaal geland waren begonnen ze met het schoonvegen van de dorpen en bij de kust liggende steden. Het waren al flinke gevechten wat de para's en de Duitse troepen hadden met elkaar. Vervolgens werden de stellingen aan de kust beschoten door de oorlogsschepen en werden de eerste troepen richting land gevaren.

Toen kwamen de eerste soldaten aan land en begonnen de eerste flinke gevechten met elkaar. Na zware gevechten met Duitse troepen en duizenden doden wisten de geallieerden (de troepen die tegen Duitsland vechten) uiteindelijk het strand in te nemen.

Terwijl de para's en de Duitste troepen nog flink met elkaar in gevecht waren maar de para's al de helft van het gebied ingenomen hadden, begonnen de geallieerden steeds meer gebied in te nemen richting de para's en gingen de eerste tanks en jeeps en andere voertuigen aan land.

Terwijl de gevechten steeds bruter werden gingen de Duitse soldaten steeds meer gebied kwijt raken. Ze hadden nog maar driekwart van het gebied in handen.

Uiteindelijk verloren de Duitse soldaten alle gebied uit handen en waren ze verslagen bij D-day.

De meeste soldaten van de geallieerden trokken verder Europa in.

Dit was de slag om Normandië.

  Ferry Essers, November 2020


Reacties (1)

Leuk al die artikelen die je schrijft!
monique mommers @ 12 december 2020

Reactie toevoegen +