Een brug te ver

Een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog

Ik ga je een verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog. De voorbereidingen voor operatie Market Garden (plan van soldaten) zijn volop in gang. De generaal loopt naar zijn staf en vraagt om strategische tekeningen van zijn officieren. 

Terwijl de para’s (parachutisten die met een parachute in een gebied landen) zich klaar maakten voor de landing loopt de generaal naar kapitein John van de para's en zegt: "Wanneer kunnen jullie gaan?"

De kapitein antwoordt: "Nu meteen, Sir."

De para's gaan aan boord van het vliegtuig en vertrekken naar Nederland.

In Nederland sprongen de para's uit het vliegtuig en komen neer op de grond. Eenmaal aan grond vertrekt sergeant Tom met de eerste para's naar de Rijnbrug. Daar komen ze snel Duitse troepen tegen en komen ze snel in een vuurgevecht terecht. Terwijl het eerste regiment uit het vliegtuig springt en naar Nijmegen vertrekt lopen ze in een val en komen ze grotendeels om.

Kapitein John en zijn para's sprongen in de buurt van Arnhem.  De eerste para's komen om voordat ze de grond bereikten. Kapitein John en de para's komen aan bij de brug in Arnhem en er ontstond al snel een gevecht met de SSer’s. Na flinke gevechten komen na twee dagen al zijn soldaten om.

Kapitein John en de overgebleven para's worden gevangen door de Duitsers. De tanks waren onderweg naar Nijmegen maar kwamen al snel tot stilstand. De speciale reserve regiment (een regiment is een groep soldaten) springt ook uit het vliegtuig en komt midden tussen de Duitsers terecht. Voordat ze op de grond komen worden ze ook doodgeschoten. Sommigen blijven aan de daken en kerkklokken hangen.

Sergeant Tom en zijn para's worden terug gedrongen totdat ze bij commando veldstaf waren. De para's zaten klem tussen de Duitsers en de rivier. De Britse vliegtuigen werpen goederen naar beneden. Twee para's probeerden de goederen te bereiken maar werden al snel doodgeschoten.

In de nacht probeerden de para's de rivier over te steken maar werden al snel gezien door de Duitsers. De Duitsers opende het vuur op hen, vele para's kwamen om door kogels of verdronken. De kleine groep para's die het overleefde haalden de overkant en groeven zich in.

Dit was een kort verslag van het veldslag van een brug te ver. Namen kunnen verandertdzijn. Ik heb niet het hele veldverslag verteld omdat anders dit artikel te lang werd.

  Tekst door Ferry Essers

Cliëntenweb, november 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +