Dodenherdenking 4 mei 2015 Brunssum

reportage Henry Verbroekken, fotografie Leon Moonen

Elk jaar wordt er een dodenherdenking gehouden op het oorlogskerkhof van Brunssum, er doen elk jaar vele scouts aan mee, waaronder ik zelf, volledig in mijn scouting uniform staan wij daar en helpen met de kranslegging. Ik vind dat wij nooit mogen vergeten, de mensen die het leven hebben gegeven voor het onze. Dodenherdenking is belangrijk, om nooit te vergeten wat er is gebeurt in de 2de wereld oorlog. Hieronder een kleine impressie van de herdenking.

Leon en ik kwamen er rond half 8 aan op de begraafplaats en we namen onze positie in. Leon heeft van de herdenking een fotoreportage gemaakt.

De mensen kwamen langzaam uit de kerk, waar eerst een herdenkingsmis werd gehouden, naar het Amerikaans begraafplaats toe, er waren vele genodigden van de legerbasis Brunssum en andere belangstellenden. 

Vervolgens om acht uur precies begon de 2 min stilte daarna de last post. Na de stilte kwam pastoor Delahaye aan het woord en opende de herdenking met een gebed. Waarna de loco burgmeester een zeer indrukwekkend toespraak hield, over vrijheid. Vervolgens was een leerling aan het woord met een overdenking over vrijheid en de betekenis van dodenherdenking.  Hierna de werd de kransleggingen gedaan.

Hiermee was het eerste gedeelte klaar

The flag party. De mensen gingen vervolgens naar het Britse oorlogen kerkhof 

Hier was ook nog een ceremonie. Elk jaar komt er special een rabbijn voor de enige joodse soldaat. Dat vind ik persoonlijk het meest indrukwekkend. 

Voor mij betekend dodenherdenking heel veel, we hebben onze vrijheid te danken aan de bevrijders. We herdenken deze dag de mensen die ons bevrijd hebben, anders waren we nog onder bezetting van de Duitsers. Ik vind dat wij ons respect ieder jaar moeten tonen en herdenken aan de gevallen. Mijn bedoeling is ook om eens naar Margraten (Amerikaans begraafplaats)  te gaan en naar de nationale herdenking te gaan.  

Ik ben heel geïnteresseerd  in de 2de wereld oorlog ik vind het belangrijk om alles erover te weten ik kijk elke documentaire en elke film wat ik kan vinden over de oorlog, op de deze manier wil ik ook mijn respect tonen aan hen die hun leven hebben gegeven.  

 reportage Henry Verbroekken, fotografie Leon Moonen


Reacties (0)

Reactie toevoegen +