De Fietsbende

een fietsclub op maat voor mensen met een beperking

Gezond bezig zijn met een groep in de buitenlucht en genieten van de omgeving is fietsplezier voor iedereen; dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking of psychisch kwetsbare mensen. Soms is hierbij individuele begeleiding noodzakelijk, soms is het gewoon gezellig. 

De Fietsbende is een nieuw initiatief dat aandacht heeft voor de fietswens van elke deelnemer. Het staat garant voor heel wat kilometers fietsplezier.

Initiatiefnemer Walter Loozen heeft veel ervaring opgedaan als buddy bij Equipe Mont Ventoux, Equipe Radar en bij Equipe Ravel. Hij start nu met zijn eigen project.

Henry is nieuwsgierig….

Walter: Ik ben begonnen met een nieuw project: De Fietsbende.

Henry: Ja, ik heb net een plaatje voorbij zien komen inderdaad, en je zit nu bij een nieuwe werkgever, een nieuw project, dat mag je dus gelukkig doen!

Walter: Nou, het is een project, een bedrijfje dat ik zelf aan het opstarten ben. Het heeft niets met mijn nieuwe werkgever te maken. Ik doe het helemaal zelf, ik ben de baas, om het zo maar even te zeggen.

Henry: En nu nog leuke mensen om je heen verzamelen dus….

Walter: Inderdaad. Ik heb op dit moment drie cliënten. Op drie zondagen in de maand gaan wij fietsen.

Henry: Hoe zit het met de kosten? Krijg je PGB of zo uitbetaald?

Walter: Ja, 2 mensen doen het op PGB basis en 1 iemand betaalt gewoon uit eigen beurs. Wij fietsen nu in kleine groep en dat wil ik ook graag zo houden. Deze groep is maximaal 3 mensen, met mij erbij 4. Zo wil ik meerdere groepjes maken. Kleine groepjes of enkele personen. Dus als iemand graag ondersteuning wil hebben bij sportief of recreatief fietsen, op wat voor fiets dan ook, dan kan dat met mij.

Als iemand bijvoorbeeld voor zijn zoon of dochter iemand zoekt om samen een paar uurtjes in de week te fietsen, dan kunnen ze mij bellen.

Dat kan zijn voor een driewieler, mountainbike of natuurlijk een racefiets, want daar begon het ooit mee. Dat vind ik ook het leukste.

Nu fiets ik met het huidige groepje  3 zondagen in de maand, van half 10 tot half 2.

Henry: 4 uurtjes!

Walter: 4 uurtjes, ja. Onderweg pakken we onze pauzes.

Henry: Uiteraard, dat hoort er ook bij!

Walter: We mogen nu natuurlijk nergens naar binnen om koffie te drinken. Dus gaan we ergens op een bankje zitten. Eten daar onze wafel, drinken onze bidon. Maar we nemen ook de techniek door. Een aantal weken geleden zijn we naar mijn huis gereden en hebben bij iedereen de band eraf gehaald en…zet de band er maar weer op! Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een binnenband erop moet leggen. Dat is wel belangrijk om te kunnen als je eens een keertje in je eentje onderweg bent.

Henry: Absoluut! Je moet gewoon af en toe een halve gereedschapskist bij je hebben sowieso.

Walter: Ik heb een multi tool. Voor onderweg is dat voldoende denk ik. We rijden momenteel toch in de buurt, gaan niet ver weg. We mogen nu ook niet naar het buitenland.

Ik begeleid het dus. We komen bij elkaar op een centraal punt, zodat iedereen op eigen gelegenheid naar die plek kan komen. En lukt dat niet dan haal ik je op.

Als ik individueel begeleid, dan ga ik naar de mensen thuis toe en starten we vanaf daar. Het belangrijkste is plezier maken en hebben in het fietsen, op welke fiets dan ook.

Henry: Ja, absoluut.

Walter: Of het nu mooi weer is of dat het regent, we genieten altijd.

Dus ik heb jou nu eigenlijk benaderd om een beetje bekend te maken dat ik met dit project gestart ben.

Henry: Een beetje naamsbekendheid en dat hopelijk veel cliënten van Radar je gaan vinden.

Walter: Ja, maar niet alleen Radar, ook mensen van buiten Radar. Ook de ouders en begeleiders die dit lezen, die ondersteuning zoeken voor zoon, dochter of cliënt die graag wil fietsen.

Misschien is er wel een  begeleider die een fietsbuddy zoekt voor een tandem. 

Een voorwaarde is wel dat mensen zelf een fiets hebben. Ze moeten ook al kunnen fietsen en verkeersveilig zijn.

Henry: Je zult ze toch wel bepaalde technieken leren, zoals hoe ze het beste een bocht kunnen nemen en zo…

Walter: Ja, maar dan is het bijspijkeren. Ze moeten van zichzelf uit al redelijk kunnen fietsen. Al geldt dat vooral voor mensen die op een racefiets of elektrische fiets willen fietsen. Daar ligt de snelheid toch wat hoger. Maar voor iedere fietser is het belangrijk om veilig aan het verkeer deel te nemen en daar is veel aandacht voor.

Henry: En wanneer ga je ze leren dalen? Want dalen is toch een vak apart.

Walter: Ja ja, daar zijn we ook al mee bezig geweest, in het Vijlenerbos met een bocht te pakken. Waar snijd je een bocht goed aan, hoe rijd je hem goed in en hoe rijd je hem goed uit?

Vorig jaar heb ik een cursus gevolgd bij de KNWU, waar je dit soort dingen leert, of bijspijkert. Dat was erg leuk, heel prettig. Ik kreeg hele leuke oefeningen. Met dit soort dingen gaan we uiteindelijk ook aan de slag als mensen dat graag willen. Want iedereen heeft een persoonlijk doel hè.

Henry: Klopt.

Walter: Iemand van een groep heeft bijvoorbeeld als doel om een toertocht te fietsen, zoals Luik - Bastenaken - Luik. En misschien vinden de anderen dat ook leuk. Ik organiseer dat dan allemaal. Inschrijven, kijken hoe lang de tocht wordt: 80 km, 120, 150, of de volledige toertocht. Dat hangt natuurlijk allemaal af van hoe goed je bent en hoe goed je je voorbereid….

Henry: Als ik iets wil doen, doe het dan meteen goed, zeg ik altijd.

Walter: Dat is zo, maar ik ben natuurlijk ook een beetje verantwoordelijk om goed in te schatten of iemand dat aankan. Grenzen verleggen is logisch bij zo’n uitdaging. Dat heeft die jongen dan ook gekozen. Maar er zijn ook bijvoorbeeld uitdagingen die minder sportief zijn. 

Als iemand kiest als persoonlijk doel: ik wil graag 2 uur op een zaterdag in de buurt rondfietsen op mijn driewieler, racefiets, elektrische fiets of mountainbike, dan kan dat ook.

Je persoonlijke doel is het uitgangspunt, waar we met De Fietsbende mee aan de slag gaan.

Dus als jij zegt: ik wil graag 100 km leren fietsen op een tempo van 30 km per uur, dan gaan we daarmee aan de slag. Moeten we het wel vlak houden, anders gaat dat niet lukken. We zijn geen profs!

Henry: Ja dat snap ik. Bergop is dan inderdaad bijna niet te doen.

Walter: Vanaf 1 januari ga ik van de Fietsbende een echt bedrijfje maken. Ga me inschrijven bij de Kamer van Koophandel en ga ermee aan de slag. Nu ben ik de persoon die begeleid, maar wie weet moeten we in de toekomst nog vrijwilligers zoeken die mee willen fietsen of begeleiden, maar dat zien we dan wel. Als iemand de wens heeft om de Alpe d’Huez te beklimmen, kan dat natuurlijk ook. Maar dat vergt weer een hele andere voorbereiding. Ook hele andere kosten, want je moet er ook naartoe.

Henry: Er zijn in Frankrijk veel legendarische bergen die ik ook nog niet bedwongen heb….

Walter: Dat klopt. Waar het vooral om gaat, is het plezier, een uitdaging voor jezelf. Samen onderweg zijn, genieten van het fietsen, de wind in je haren voelen als je afdaalt…..

Henry: Echt wel! En gewoon je kop leegmaken.

Walter: Ja, als je daar behoefte aan hebt. Wat doet fietsen met je? Als je lekker op de fiets zit, geeft je dat ook energie, zelfvertrouwen, een goed gevoel: dat je ook makkelijker met andere dingen omgaat. Dat zijn allemaal voordelen. En je voelt je fit, je krijgt een levensstijl die daarbij hoort. Dat zijn allemaal voordelen als je regelmatig fietst.

De doelgroep is natuurlijk mensen met een verstandelijke beperking. Voor deze groep mensen is er op het moment geen club die de mogelijkheid biedt om op een racefiets samen te fietsen.

Ik woon in het zuiden, maar als ik bijvoorbeeld naar Brunssum moet of Kerkrade of naar Sittard - maakt mij niks uit - dan rijd ik daar met de auto naartoe en start vanaf daar met iemand die graag wil fietsen. Dus ik zou eigenlijk voor iedereen die in Zuid-Limburg woont ondersteuning willen bieden aan mensen die graag willen fietsen.

Voor iedereen die mee gaat doen maak ik een persoonlijke map aan. Daar zitten foto’s in en een overzicht van de ritten die je gemaakt hebt, het aantal kilometers. Zo krijg je voor jezelf een mooi overzicht van de fietstochten die je hebt gemaakt. 

Wil je meer weten?

Neem contact op met Walter Loozen, info@defietsbende.nl 

Ook kun je kijken op Facebook:

 https://www.facebook.com/DeFietsBende,

waar je mijn contactgegevens kunt vinden.

Neem gerust contact op en vraag maar raak!

  interview Henry Verbroekken januari 2021

tekst bewerking Erwin Hoenjet


Reacties (4)

Bedankt voor het interview. Het is hartstikke leuk geworden.
Walter @ 14 januari 2021
Wat een mooi initiatief, Walter! Veel succes en vooral heel veel plezier voor iedereen die mee gaat fietsen.
Monique Janssen @ 15 januari 2021
Super Walter, heel veel succes!! Begeleiden, fietsen en plezier maken , jouw op het lijf geschreven!
Jeroen Bossers @ 15 januari 2021
Leuk initiatief en leuk verhaal. Veel succes Walter en fietsers
Monique Lennertz @ 18 januari 2021

Reactie toevoegen +