Cowboy, wat doet hij?

Ferry Essers legt het uit

Cowboy is de Engelse naam voor koe jongen. De cowboy is ontstaan in Amerika rond 1810.

De eerste cowboys waren immigranten die naar Amerika kwamen (tegenwoordig Texas, Arizona, New Mexico en Noord-Mexico). Het waren Spanjaarden uit Andalusië en midden-Spanje. Pas in 1859 kwamen er de cowboys zoals we die nu kennen. Ze dreven koeien, paarden en soms schapen van de ene kant van het Wilde Westen naar de andere kant. Dit gebied omvatte Texas, Californië, Montana, Noord-Dakota en Arkansas. Uit die tijd kent men de Great Trails: de cowboys brachten het vee van de ene plaats naar de andere. Hierbij werden ze vaak aangevallen door Indianenstammen zoals de Sioux, Cheyenne, Apache en Arapaho.

Tijdens die aanvallen werden vaker cowboys gedood in de uitoefening van hun werk. Daarom moesten ze in die tijd spijkerhard zijn en goed met hun wapens kunnen omgaan (revolvers en geweren). Zij werden ook vaak aangevallen door Amerikaanse en Mexicaanse bandieten en Mexicaanse cowboys (Vaqueros).

We kennen het Wilde Westen vooral van westerns en mensen als Buffalo Cody, Jesse James, Billy the Kid, Custer en andere revolverhelden.

Het echte leven van de cowboys was en is nog steeds bikkelhard, met name in het Wilde Westen. 

Velen van hen kwamen (en komen) tijdens hun werk om. De hedendaagse cowboy vervoert nog steeds vee; echter men gebruikt tegenwoordig ook vaak vrachtwagens als transportmiddel.  

In Mexico worden cowboys vaak Vaqueros of Charro genoemd, terwijl ze in Argentinië en Chili Gauchos heten. Cowboys doen ook aan rodeo, een sport waarbij ze met een lasso op een stier of wild paard zitten.

  tekst Ferry Essers

  tekstbewerking Erwin Hoenjet

Mei 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +