City Gym Maastricht

Onbeperkt sporten: iedereen doet mee!

We kijken bij onze leden altijd naar wat wèl mogelijk is

"Wat kun je en wat vind je leuk? Daarna zoeken we samen naar de volgende uitdaging.” vertelt Bianca Schilder. Samen met haar man John is ze eigenaar van City Gym Maastricht. “Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking sporten bij ons gewoon tussen de andere leden. Die synergie tussen de sporters is prachtig!”

Het begon een aantal jaren geleden. John stond met City Gym Maastricht op de gezondheidsmarkt van Stichting Philadelphia. “Voordat ik het wist had ik 20 mensen om me heen. Mensen met een beperking, sommigen in een rolstoel. Toen heb ik ze uitgenodigd om eens bij ons langs te komen. En tot op de dag van vandaag sporten nog steeds mensen met een beperking bij ons.”

Paul Terlingen is een van hen:

Paul Terlingen: Ik kom elke donderdagavond. Dan ga ik op de loopband, fietsen en daarna spierkrachttraining. John legt altijd heel goed uit hoe je de apparaten moet gebruiken.

Paul komt zelfs wanneer hij vanwege zijn gezondheid niet kan deelnemen aan de fitness. “Het is hier ook supergezellig!” vult Veerle Lotgering aan. Zij fitnesst al bijna acht jaar bij City Gym Maastricht.

Veerle Lotgering: “John en Bianca geven altijd hele goede tips. Ook over voeding.” 

John begeleidt de sporters altijd. “Als iemand zich aanmeldt bekijken we wat nodig is. Sommigen gaan met een paar aanwijzingen al aan de slag. Dan bieden wij ze structuur en gaan ze met hun schema zelf fitnessen. Anderen hebben wat meer nodig. Ik voel me verantwoordelijk om te kijken welke bewegingen het beste zijn.” Veerle loopt na vijf minuten fietsen richting de gewichten. John helpt haar met de juiste kilo’s, maar daarna gaat ze helemaal zelfstandig aan het werk. 

Door de jaren heen heeft John ook zelf oefeningen ontwikkeld. “Als iemand bijvoorbeeld geen stang kan vasthouden of tillen, dan kijk ik naar wat die persoon dan wel zou kunnen. Een oefening met een touw bijvoorbeeld. Als ik terugkijk hebben sommigen hier zo’n enorme vooruitgang geboekt. Een jongen die in een rolstoel zit, kan nu oefeningen doen op de leg press. Dat is gewoon geweldig!” 

Hoe reageren de andere sporters bij City Gym Maastricht?

“Heel positief! Iedereen stimuleert elkaar. We wilden niet dat de mensen met een beperking in een apart zaaltje gingen sporten. In de maatschappij willen we ook dat iedereen kan meedoen.” Tijdens het sporten steekt een lid zijn duim op naar de gewichtheffende Veerle. De sfeer is ontzettend goed. John: “Een tijdje geleden kon de vrijwillige begeleider van een lid niet meer elke keer meekomen. Twee reguliere sporters hebben toen aangeboden om haar op te halen en naar huis te brengen. Zo kan zij toch komen sporten!”

Door het sporten willen John en Bianca ervoor zorgen dat het dagelijks leven wordt vergemakkelijkt. “We kijken naar de neurologische mogelijkheden gecombineerd met alledaagse bewegingen. Die zijn voor ons misschien heel automatisch, maar dat geldt niet voor iedereen.” Kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, maar ook coördinatie en snelheid worden getraind. En er wordt rekening gehouden met de doorbloeding en longcapaciteit. “We kunnen de beperking niet opheffen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat deze een minder grote rol speelt.”

Welke activiteiten worden nog meer aangeboden in de stad?

Maastricht Sport heeft met verschillende partners het Maastrichtse sportaanbod voor mensen met een beperking in een handig overzicht gebundeld.

Meer informatie: www.maastrichtsport.nl

Ken je nog andere sportinitiatieven voor mensen met een beperking?

Stuur dan een mail naar: Stichting Samen Onbeperkt.

Tekst: Karin Somers
Foto’s: Danielle de Ree


Reacties (0)

Reactie toevoegen +