Brussel

Een klein beetje geschiedenis en plekjes om te bezoeken

Ik schrijf vandaag een artikel over Brussel. Ook daar ben ik al een keer geweest en ik vond het ook erg leuk!

In Brussel wonen 1,2 miljoen mensen en het bestaat uit veel gemeentes. Het is de hoofdstad van België. Het is ook één van de steden waarin de Europese Unie bijeenkomt voor hun vergaderingen.

De geschiedenis van Brussel is zeer uitgebreid. Ik heb er daarom een aantal interessante feitjes uitgehaald.

In de 10e eeuw was Brussel als stad ontstaan. Brussel lag in een moeras met de rivier de Zenne kronkelend doorheen. Dit was ook de oorsprong van Brussel. De naam Brussel komt van het woord Broek (moeras) en Zelle (nederzetting). De rivier de Zenne werd overwelfd tussen (1867-1871) en (1931-1955). Dit betekent dat delen van de Zenne werden gedempt en andere delen werden bedekt en bebouwd.

In 1229 kreeg Brussel stadsrechten, waarin werd bepaald wie de rechters en vertegenwoordigers waren namens de Hertog. Bij stadsrechten kan een stad een stadsmuur bouwen, maar Brussel had al een stadsmuur.

In de 14e eeuw bloeide de lakenhandel en Brussel werd bekend hiervoor in het buitenland. Toen werd ook het mooie stadhuis op de markt gebouwd.

In 1695 werd Brussel gebombardeerd door de Franse Koning Louis 14e (de zonnekoning). Veel gebouwen werden vernield. Ook de gebouwen aan de grote markt. Dankzij grote inzet van gilde en ambachten werd een grote deel van Brussel in ongeveer 5 jaar weer herbouwd. De grote markt van Brussel kreeg zijn huidige vorm.

Brussel werd door opstanden en revoluties vaak van land veranderd. Het werd ook een tijd bezet door de Fransen. Voor de onafhankelijkheid van België behoorde Brussel nog tot het Verenigde Koninkrijk van Nederland.

In 1831 is Leopold I de eerste koning van België geworden. Daarvoor spraken de inwoners van Brussel Nederlands. In 1930 gingen veel Fransen, ambtenaren uit Wallonië in Brussel wonen. De inwoners van van hogere stand mochten stemmen en hadden de voorkeur dat de overheid Frans als taal ging gebruiken. Hierdoor veranderde de taal in Brussel geleidelijk naar Frans. 

Bezienswaardigheden

Brussel heeft veel oude straten en er zijn meer bezienswaardigheden in Brussel dan je misschien zou verwachten.

De grote markt in Brussel is zeker de moeite waard om te zien. Het is het oudste plein van Brussel en ook een van de mooiste pleinen van Europa! Het stadhuis van Brussel behoort tot het UNESCO Wereld erfgoed. In een zijstraat dichtbij de grote markt vind je het beeldje Manneken Pis. Het beeldje is wereldwijd bekend en wordt vaak bezichtigd door toeristen. Wat veel mensen niet weten is dat er ook een vrouwelijk beeldje is, Jeanneke Pis.

Het Koninklijk paleis ligt vlakbij het Warandepark. De koning gebruikt het paleis als werkpaleis. Hier worden buitenlandse regeringshoofden ontvangen. De koning woont in het kasteel van Laken dat aan de rand van Brussel ligt.

Aan de rand van de oude stad heb je een heuvel (Kunstberg) met een aantal museums waaronder een aantal kunstmuseums. Hier heb je een mooi uitzicht over de oude binnenstad van Brussel.

Het Atomium is een monument in het Heizelpark dat werd gebouwd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1958. Het atomium staat voor de chemische structuur van ijzer en bestaat uit negen bolletjes. Het was een ontwerp van ingenieur Andre Waterkeyn.

Brussel wordt voor veel mensen ook de hoofdstad van Europa gezien. Het Europees Parlement vergadert vooral in Brussel. Maar ook diensten van de Europese Unie zijn gevestigd in Brussel.  Naast het Europees Parlement zit de NAVO ook in een buitenwijk van Brussel.

Ik hoop dat ik jullie zo kennis heb kunnen laten maken met Brussel. Ik vind het in ieder geval een erg leuke stad!

Tekst geschreven en foto's bewerkt door Julian Savelberg

Januari 2022


Reacties (0)

Reactie toevoegen +