Mijn eerste vakantie naar Brazilië

Een verhaal van Emiel

Mijn pleegvaders Jos en Peter vroegen mij of ik mee wilde naar Brazilië. Ze vroegen aan mij of ik de hele vlucht wel aan kon omdat dit ongeveer 9 uur duurt. Ik gaf aan dat ik dit zeker aan kon.

Zij kregen groen licht van mijn voogd en hadden al stiekem de vlucht geboekt. Ik mocht een dag eerder vrij krijgen van school omdat we een vroege vlucht hadden.

Op Schiphol stonden we bij de incheckbalie om de koffers in te checken. Toen we aan de beurt waren zei de mevrouw dat ze een foutje hadden gemaakt en ons daardoor eerste klas ging geven. Voor de heenreis en de terugreis was het dan comfort.

De eerste klas was mooi en luxe. Ik vond het heel erg leuk. Eenmaal in het vliegtuig ging de tijd snel voorbij met lekker eten en een tv-toestel waar ik films op kon kijken en games op kon spelen.

Toen we in Brazilië aan kwamen (stad Fortaleza) rook ik een geur die ik niet kende en wist dat ik in een ander land van een ander werelddeel was aangekomen. In Brazilië spreken ze Portugees en weinig Engels.

Fortaleza

We verbleven in een appartement aan het strand. We gingen als eerste naar een gay strandtent die Barraca de Joca heette. Barraca betekent strandtent en de eigenaar heette Joca. Je kan eten en drinken bestellen zoals een kokosnoot gevuld met drank. Er zijn veel Barraca’s op het strand. Sommige Barraca’s hebben bewaking omdat in Brazilië veel overvallen zijn.

We gingen wandelen over het strand en ik ging ook zwemmen in de zee. In Brazilië moet je je goed insmeren met zonnebrand bescherming want het is zonnig en warm. De zeewind maakt dat de warmte wel lekker voelt.

Het centrum van Fortaleza is best mooi en gezellig. Ik bleef dicht bij Peter en Jos omdat ik niet wilde verdwalen in een vreemd land. Ik sprak geen Portugees maar leerde wel een aantal woorden. Zoals:

Alles goed is “Tudo bom”

Dankjewel (als een vrouw het zegt) is “Obrigada”

Dankjewel (als een man het zegt) is “ Obrigado”

Goedemorgen is “Bom dia”

Goedemiddag is “Boa tarde”

Goedenavond is “Boa noite”

Het Portugees is een hele mooie taal. Het geld in Brazilië heet “real” en is anders dan de Euro. In Brazilië wordt Carnaval uitbundig gevierd.  Ik leerde de Braziliaan een beetje kennen en dat was wel een leuke ervaring.

We gingen ook op een excursie naar Jericoacoara. Het is een zeer afgelegen vissersdorp omringd door een beschermd natuurgebied. Het heeft mooie zandduinen, rotsformatie en strand. Dit dorp heeft geen straatlichten waardoor ‘s nachts de sterren en maan mooi zichtbaar zijn.

De vakantie was snel om. Peter en Jos zeiden dat de tijd snel vliegt als je het naar je zin hebt. We zijn bruin en met mooie herinneringen teruggekeerd naar Nederland.

  Tekst Emiel de Bruijn

Mei 2021


Reacties (3)

Leuk Emiel, goed verteld verslag v je eerste vakantie naar fortaleza er zijn er nog véél gevolgd dus op naar je volgende verslag hé.
Leonie @ 02 juni 2021
He, Kanjer,
Wat een mooi verhaal. Dankzij jouw ken ik nu ook een paar woordjes Portugees, we moeten wel blijven oefenen hoor, anders ga ik ze vergeten. Gr Jantien
Jantien @ 25 juni 2021
Gaat het over op vakantie gaan
Frank heckmans @ 07 november 2021

Reactie toevoegen +