De betekenis van de dag Blue Monday

Blue Monday ofwel blauwe maandag wordt zo genoemd omdat het zou de somberste dag van het hele jaar zijn  Het valt meestal op de derde maandag van januari. Dus dit jaar op 17 januari 2022. Blue Monday werd bedacht door psycholoog Cliff Arnall. 

De reden zou zijn o.a. dat de dagen nog donker zijn, feestdagen zijn voorbij en vakantie’s zijn nog ver weg, goede voornemens zijn mislukt.  

Er is geen bewijs dat Blue Monday bestaat. Toch horen we heel veel over Blue Monday. 

Mind is een organisatie in Nederland dat  psychische gezondheid wilt bevorderen. Zij geven informatie op hun website en mensen kunnen contact met hun opnemen als ze vragen en advies willen krijgen over psychische gezondheid. 

Mind maakt gebruikt van Blue Monday om aandacht te geven aan mensen die lijden aan depressies. Ze willen duidelijk maken dat een depressie is heel anders dan één dag somber zijn.

Depressie is je somber voelen en geen zin meer hebben in veel dingen. We bedoelen daarbij niet als je af en toe geen zin heb in je huishouden. Iedereen heeft dat weleens. Een depressie duurt langer en je kan meer klachten hebben. Je kan moeilijk je dagelijkse taken doen zoals voor jezelf zorgen en gaan werken. Het voelt alsof je nooit beter zal worden. Het is dan goed om met iemand die je vertrouwt hierover te gaan praten. Dit kan een goede vriend, je ouders, je begeleider of je huisarts zijn.

De redactie van Cliëntenweb doen verschillende dingen als zij zich een beetje somber voelen en willen dat graag met jullie delen:

  • Wandelen en frisse lucht halen.
  • Een leuke tv serie kijken.
  • Een praatje maken met iemand.
  • Een taart bakken.
  • Een spelletje doen met anderen.
  • Naar je favoriete muziek luisteren.
  • Grappige filmpjes kijken op Youtube.

Als je meer informatie over Mind wilt kun je HIER klikken. 


Geschreven door Robert van Deyl

Cliëntenweb januari 2022

Reacties (0)

Reactie toevoegen +