Bedreigde diersoorten

Er zijn heel veel soorten dieren in het groot, klein en micro klein. Sommigen van hen worden bedreigd, denk aan de sneeuwpanters, tijgers en panda’s. Met name door de overvloedige jacht en afname van de natuur- en leefgebieden wordt de lijst met bedreigde dieren steeds groter. Van de sneeuwpanter (die veel voor komt in het Himalaya gebergte bij Noord-India, Butaan en Nepal) bijvoorbeeld zijn er nog maar enkelen over, ongeveer 3000. 

De Indiase leeuw is uitermate bedreigd: er zijn er nog maar 360 over in West-India. Tegenover de Afrikaanse leeuw is de Indiase een stuk kleiner en heeft minder manen. De Indiase leeuw leeft in kleinere groepen dan zijn Afrikaanse variant. 

Een van de bekendste dieren in de wereld die bedreigd worden, is de panda. Hij komt voor in China. Ook de rode panda is zeldzaam. Verder wordt de cheetah steeds meer bedreigd: de exemplaren nemen snel af. 

Door oorlog en stroperij en afname van het leefgebied worden zowel de witte als de zwarte neushoorn steeds meer bedreigd. 

Verder wordt de orang-oetan (een rode apensoort) met uitsterven bedreigd, hij komt alleen nog op Borneo en Sumatra voor.

Door klimaatverandering verdwijnen er steeds meer ijsstukken op de Noordpool, ze breken af en smelten. Hierdoor krijgt de ijsbeer het er steeds moeilijker. Ook de tijger is een bedreigd dier, van de acht soorten zijn er nog maar vijf over. 

Dit artikel heb ik geschreven om mensen ervan te doordringen dat we, als we niets doen, vele van deze soorten kwijt zullen raken, hetgeen natuurlijk zonde zou zijn.


Tekst geschreven door Ferry Essers. Afbeeldingen zijn van Pixabay.com

Tekstbewerking door Erwin Hoenjet

Juni 2022

Reacties (0)

Reactie toevoegen +