Voorshow 1 - Baron 1898

Attractie Baron1898 is een dive coaster (een dive coaster betekent een achtbaan die duikt).
Het gaat over de mijnen die hier in Limburg hebben gezeten. Het verhaal gaat over een man die eerst een normale reiziger was en dan opeens onder de grond komt en een stuk goud vindt. Dat stuk goud wordt bewaakt door de Witte wieven.
Nadat hij de Witte Wieven heeft gezien verandert hij helemaal in een goud baron. Hij noemt de mijn Baron 1898, hij noemt zichzelf nu Baron Gustave Hooghmoed en daardoor heeft de Efteling een achtbaan gebouwd die dan ook Baron1898 heet. 

Ik zal het verhaal nu uitleggen:

Baron Gustave:
"Kompels! Kompels!

Het is mij een eer u als baron Gustave Hooghmoed, te verwelkomen in Rijksmijn Baron 1898. I welcome all of you mineworkers from abroad in my beautiful mine. Vandaag heeft u het voorrecht af te dalen in de mijnschacht die toegang geeft tot rijkdom en welvaart. Ik zal u opleiden tot mijn beste kompels. U wordt verzocht uw mijnlantaarn en helm in ontvangst te nemen. U bent verantwoordelijk voor mijn… (schraapt keel) een fortuinlijke opbrengst.
Met mijn kathedraal van staal, de schachttoren, daalt u af naar de ondergrondse schatkamers en daar, in de diepste krochten verborgen ligt het goud voor het grijpen. Ha ha ha, dit is mijn goudmijn. This is my goldmine...

Witte Wieven:
"Kompels, ga niet verder maar keer huiswaarts. Wij Witte Wieven waken over het goud. U zijt gewaarschuwd!"

Baron Gustave:
Kompels, u laat zich toch niet afschrikken door een schepping van bijgeloof en zinsbegoocheling die zich Witte Wieven placht te noemen?! Do not be discouraged by the Wailing Women!
Hurry up now!
 Loopt u door naar het loonlokaal, en maak uzelf gereed voor afdaling. Rijkdom ligt voor u in het verschiet.

Voorshow 2 van Baron 1898

Baron Gustave:
Ploeg A:
"Wat is de dagopbrengst van de vorige afdaling? Zegt u mij: hoeveel kilo goud is dit? Is de eerste ploeg al vertrokken?
Spoedt u zich hierheen! For my foreign mineworkers: please take a closer look at the instructions above the doors.
Opstellen in drie rijen van zes ter voorbereiding op de afdaling. Weldra wordt u verwacht in het ophaalgebouw, waar uw transport gereed staat. Kompels, tijd is geld hahaha! Blijft u bij elkaar. Wacht op het sein, en daal af in de mijnschacht. Delf voor mij het goud, en rijkdom zal u ten deel vallen.
Glück auf!"

Ploeg B:
"Kompels, de eerste ploeg is u voorgegaan.
Maakt u zichzelf ook gereed voor de afdaling. Maakt voort! Opstellen in drie rijen van zes want uw transport wordt al gereedgemaakt in het ophaalgebouw.
Ach, in uw blik zie ik de vastberadenheid die ik bij de vorige ploeg zo node gemist heb. U bent mijn beste kompels: moedig, standvastig en loyaal. Wacht op het sein en daal vervolgens af naar de duisternis van het ondergrondse gangenstelsel. Delf daar voor mij het goud en ontvang loon naar werken. Want weet: goud verzoet de arbeid. Hahaha! Glück auf!"

Witte Wieven
"……. U was gewaarschuwd. Ongehoorzaamheid. Wij Witte Wieven waken over het goud en saboteren uw afdaling. Hoogmoet komt voor den val."

Zoals ik al uitlegde, de Baron1898 is een dive coaster. Dat betekent een duik achtbaan en dat is een unieke baan. Het verhaal is gebaseerd op mijnen zo als wij ze kennen in Limburg. En dat de Witte Wieven over het land waken is ook leuk een leuk weetje.

Als je in de Efteling bent en je houdt niet van de achtbanen en je wil toch het verhaal horen dan kan dat. Geef dan aan dat je alleen het verhaal wil horen en niet in de achtbaan wil want dat kan zeker. Ze geven je een kaartje dat je gast bent. Daarnaast geven ze je een kaartje voor welke rij je wordt ingedeeld. Als er geen corona is dan hebben ze een kaartje voor gast rij 1 rij 2 en rij 3. Krijg je een kaartje met rij 1 er op  dan ga je helemaal voor in. Als je een kaartje krijgt met rij 2 dan zit je in het midden en rij 3 is achterin. Dan heb je nog 2 ploegen: ploeg A. dan hoor je bij een ploeg en ploeg B. Dus goed opletten of je in Ploeg A of ploeg B zit want dat is belangrijk.

Als je bijna aan de beurt bent en je staat in het loonlokaal dan word je naar de rij gewezen die op je kaartje staat.

Dat is dus over de Baron1898. volgende keer schrijf ik weer iets anders dan de Efteling. Veel lees plezier en geniet van wat er geschreven staat.

Durf jij een ritje in deze achtbaan aan? 
Klik op de foto's om een voorproefje te krijgen: 

 

Klik hier voor het verhaal achter Baron 1868 (YouTube-video):

Tekst Emiel de Bruijn

Fotobewerking Dylan Schmitz

Foto's beeldbank De Efteling
Cliëntenweb, oktober 2021


Reacties (0)

Reactie toevoegen +